IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford, Honda и GM също са купували от некачествения японски метал

Kobe Steel е фалшифицирала данни за якостта на материала, който е продавала на над 200 компании

Ford, Honda и GM също са купували от некачествения японски метал

Третият най-голям производител на стомана в Япония - компанията Kobe Steel - доставя метални листове и компоненти за редица автомобилни производители, сред които Mitsubishi, Toyota, Honda, Subaru, General Motors и Ford. Отскоро обаче, Kobe Steel попадна в центъра на скандал, като според информацията нейни служители са фалшифицирали информация, свързанна с якостта и издръжливостта на някои алуминиеви и медни продукти, използвани в автомобили, самолети, влакове, а потенциално и в космически ракети.

Ford, Honda и General Motors също са купували от некачествения японски метал

След изнасянето на информацията акциите на компанията се сринаха с 22%, съобщава Bloomberg, а засегнатите автомобилни производители планира да заведат исково дело срещу компанията. От Toyota признават, че са използвали доставен от Kobe Steel метал в изработката на предни капаци, врати и периферни компоненти на свои модели.

“Работим експедитивно по установяването на моделите, в които може да са внедрени некачествените части, както и проучваме за кои точно части става въпрос,” заяви говорителят на Toyota Такаши Огава в специално обръщение до медиите. “Приемаме, че това нарушение в принципите за качествено производство от страна на нашия доставчик, е голям проблем”.

Според информацията до момента, около 5% от общото количество произвеждани от Kobe Steel алуминиеви продукти в момента са обект на разследване, а анализатори изчисляват, че разходите по подмяната на компонентите ще надхъврлят 130 млн. долара.

“Последиците от скандала остават неизвестни, но със сигурност проблемите на Kobe Steel ще доведат до много изтеглени от пазара автомобили, чийто ремонт ще коства на компаниите милиони,” коментира в интервю за Bloomberg Такеши Ирисава, анализатор от Tachibana Securities Co. “Има възможност да се наложи компанията да покрие както разходите за подмяната на некачествените метални компоненти, така и тези по самата сервизна акция.”

Kobe Steel е последният от няколко японски концерна, изпитващи сериозни трудности с производството. Наскоро Nissan обяви, че ще изтегли повече от един милион автомобила заради опасения, че не са преминали през последния качествен контрол, а производителят на въздушни възглавници Takata продължава да работи по мащабна сервизна акция, касаеща една от техните въздушни възглавници, която е потенциално опасна и може да доведе до сериозни наранявания и дори смърт.

От Kobe уточняват, че фалшифицираната информация се отнася до метални компоненти, изпратени до повече от 200 компании, сред които автомобилните производители Toyota, Subaru и Honda, както и производители на влакове, сред които Hitachi.

Вътрешното разследване ще бъде водено от самия главен изпълнителен директор на Kobe Steel - Хироя Кавазаки. Засега е ясно, че фалшифицирана информация е открита във всички четири японски завода на Kobe, произвеждащи алуминиеви детайли.

Снимка: Financial Tribune
 

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мазда пък поръчва тенекиите при друга фирма, която още не е открила ръждата...Тия са големи смешници
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това е само работа на Тойота.Те са поръчали такава ламарина.
  • #3
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Копача ( преди 6 години )
    жалка работаден след ден излизат нови и нови доказателства ,за това как от години японците са занижавали качеството на продуктите си !и са лъгали най безогледно !но си имат един верен фен дошо !той ще ги следва закачен на кукичката до последно !нали жалък лапнихуй ?
  • #2
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ето официално прознато, че турските тойоти са покачествени от японските.
  • #1
    27 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сега разбрах защо преоразмеряват нещата, едните лъжат за качеството, следващите ги докарват таман...Много са жалки дръпнатите...Фалит за мошениците