IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пет прокълнати и населени с призраци автомобили

Тези машини носят само нещастия на собствениците си

Пет прокълнати и населени с призраци автомобили

Автомобилите могат да бъдат магнити на жестоки емоции. Доказателство за това е мрачният Lincoln, на който се е возил Джон Кенеди в деня на убийството си. Машината е изложена в музея „Хенри Форд” в Чикаго и когато човек мине покрай нея чувството е доста тягостно. Изданието Autoblog представя този и още 4 автомобили с мрачна история, които са се оказали фатални за собствениците си.

Смъртоносният Graf & Stift на Франц Фердинанд

На Първата световна война обикновено се придава по-малко значение, но тя е едно от явленията, променили света през XX век. Само за първите няколко месеца, например, французите дават повече жертви, отколкота САЩ за цялата си Гражданска война. Всички, които са учили история, знаят, че началото на конфликта е дадено след смърта на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи Хохенберг, който са разстреляни от босненски анархисти в центъра на Сараево.

Пет прокълнати и населени с призраци автомобили

Любопитното е, че по-рано през деня Франц Фердинанд е оцелял след друго покушение срещу него и е отивал в болницата, за да даде кураж на пострадалите при атаката. Един от атентаторите излиза от кафе и вижда, че целта му се движи по улицата в открита лимузина. Той открива огън и убива на място ерхерцога и жена му. С това започва и трагичната историята на автомобила.

През следващите няколко години той сменя 15 собственици, като участва в 6 катастрофи, при които загиват 13 души. Първата жертва е австрийският генерал Потиорек, който полудява и катастрофира, докато кара колата по улиците на Виена. След това машината става собственост на югославски губернатор, който претърпява 4 инцидента и губи ръката си. Продава я на близък свой приятел – хирург, който само 6 месеца по-късно загива при нова катастрофа. Следващият собственик е германски военен. Той блъска двама души на пътя и сам загива.

Катастрофите и убийствата продлъжават чак до 1926 г., когато най- после автомобилът намира покой, след като е включен в ексзпозицията на Военно-историческия музей във Виена. Там той се намира и до днес.

Призракът от графство Съри

Тази история се е превърнала в легенда на Острова. Случва се на магистрала A3 във Великобритания, което е едно от най-опасните трасета в страната. На 11 декември 2002 г. местната полиция получава обаждане, в което се казва, че в дере край пътя има автомобил с присветващи фарове. Когато пристигат на място, полицаите първоначално не откриват нищо. Те продължават да претърсват канавката и в крайна сметка откриват катастрофирал Vauxhall Astra. Колата е покрита с растителност, а в нея има разлагащ се човешки труп.

Пет прокълнати и населени с призраци автомобили

Установено е, че мъжът в автомобила е загинал преди 5 месеца. Никакви други аварии в района не са открити. Откъде обаче са се взели присветващите фарове? Възможно ли е душата на шофьора да се е опитала да привлече внимание, за да получи вечен покой? Звучи доста стряскащо...

Подскачащ автомобил от Кейптаун

През една топла нощ на 2004 г. в южноафриканския град Кейптаун се случва нещо необяснимо. Паркирано на улицата Renault Megane запалва двигателя си и започва да се движи назад. Автомобилът веднага влиза в новините, след като 9 души (в това число и двама полицаи) твърдят уверено, че колата сама се е стартирала и е подскочила два пъти назад. От сервиза на Renault в Кейптаун не повярвали в историята и заявали, че всички свидетели са били пияни.

Пет прокълнати и населени с призраци автомобили

По-късно обаче е дадено и по-адекватно обяснение за странното поведение на колата. Оказва се, че един от кабелите на стартера е дал на късо и това е стартирало мотора. Как обаче се е случило форсирането на двигателя, експертите не могат да кажат.

Лимузината на Джон Кенеди

Автомобилът SS-100-X или е преследван от духа на убития президент, или от този на Франц Фердинад, защото историята се повтаря. Всъщност SS-100-X е секретното името, дадено на тъмно-синия Lincoln 74A Convertible на Джон Кенеди. Само опциите на произведената през 1961 г. струва 200 000 долара, но по ирония на съдбата нито една от тях не се отнася към бронировката и защитата на возещите се в нея. Дори монтираните на покрива куполи служат за увеличаване на температурата в колата, а не за предпазване от атаки.

Пет прокълнати и населени с призраци автомобили

На 22 ноември 1963 г. в колата пътуват Кенеди, съпругата му Жаклин, както и губернаторът на Тексас и неговата жена. Три изтрела слагат край на живота на американския президент, но автомобилът продължава със своята история. Той е модернизиран сериозно, като са му добавени титаниева бротя, покрив и непробиваеми от куршуми стъкло. Лимузината е боядисана в черно по желание на следващия президент Линдън Джонсън.

През 1967 г. президентската лимузина е заменена с нова, но старият автомобил остава в автопарка на Белия дом. След още 11 години служба и няколко инцидента, при които за щастния няма загинали хора, тя е пенсионирана и изложена в музея в Диърбърн, щата Мичиган.

Porsche 500 Spyder на Джеймс Дийн

Определено това е един от най-зловещите автомобили, чиято история е документирана. Актьорът Джеймс Дийн много обича състезанията и това се оказва фатално. Пътувайки към Салинас (Калифорния) холивудската звезда катастрофира и умира на място. Колата е сериозно потрошена, но приятелят на Дийн – собственикът на ателие за тунинг Джордж Барас, я ремонтира и препродава.

Пет прокълнати и населени с призраци автомобили

Двигателят и скоростната кутия стават собственост на двама лекари, които се състезават като аматьори. Те поставят компонентите в своите автомобили и отиват на пистата в Помона (Калифорния). По време на състезанието двете машини попадат в голяма катастрофа, като един от лекарите загива, а другият е сериозно ранен.

Тогава Барис решава, че колата е прокълната и я дава на Пътната полиция на Калифорния с идеята тя да служи като предупреждение за шофьорите. Машината е поставена в гараж, който изгаря, но тя самата почти не е пострадала. Качена е на камион, за да бъде превозена на друго място, но по време на пътуването веригите се късат и тя пада на шосето, като предизвиква катастрофа с още един загинал.

Нещастиято продължават – полицай си чупи тежко крака, докато оглежда колата. Тя пада още при пъти от товарните машии, които я превозват, като при един от инцидентите предизвиква смъртта на шофьора на камиона. По-късно сериозно са пострадали и двама крадци, които се опитват да отмъкнат седалките и волана от автомобила.

Всичко това кара органите на реда да се опитат да върнат прокълнатото Porsche на Барис, но по време на транспортирането към неговия гараж колата изчезва задно с платформата и камиона, които я превозват. И никой повече не е я виждал.

Снимки: Autoblog

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    Нормално: най-прокълнатите са троше и рено! Историята го доказа отново.
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Къф редактор пък и ти?То тука има един много печен ***, който само трие избирателно във форума и пуща нькакви негрямотни статии, чрез системата копи/пейс, но дори и това не му се получава винаги и се оказва, че дори тази манипулация не е владее.
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    maho ( преди 6 години )
    С думата "присветкащи", поздравявам редактора
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Малиииии, довечера няма да мога да спя...Много страшни хорор истории бе к0медианти!Сложете червена точка, че да знаем да не четем такива страшни работи.