IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

В тази класация влизат не само модели на Volvo и Saab

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

В периода до Втората световна война автомобилната промишленост на Швеция представлява доста тъжна картинка, тъй като се залага предимно на копия на американските Ford и Buick. През следващите 50 години обаче скандинавското кралство предлага модели, които промениха автомобилния свят.

10 място – Uniti

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

Този автомобил получава 10-то си място в аванс. Компанията Uniti Sweden успя през 2016 г. да събере повече от 1,2 млн. евро и планира до края на тази година да покаже прототип на своя автомобил. Технически Uniti представлява двуместен електромобил, ориентиран към младите хора. В зависимост от версията, той може да измине между 150 и 300 км. Очаква се машината, в чиято разработка участват 45 инженери от Siemens, да получи автопилот.

9 място – Volvo XC90

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

Цели 15 години – толкова време се произвеждаше предишното поколение на Volvo XC90. При това той все още се сглобява в Китай, въпреки че на пазара е и новата генерация на модела. И макар, че това не е първият универсален автомобил с повишена проходимост на компанията, именно той помогна на марката в един от най-трудните периоди от нейната история – края н 90-те години.

Втората генерация на свой ред утвърди Volvo в лигата на премиум-марките. С нея започна революцията на моделите – с предните светлини в стила „Чука на Тор”, системата Sensus и впечатляващите 4-цилиндрови двигатели от семейството Drive E.

8 място – Koenigsegg Regera


Най-впечатляващите автомобили на Швеция

Koenigsegg Regera вдигна достатъчно шум при премиерата си на автосалона в Женева през 2015 г. Моделът се отличаваше от своите предшественици с хибридното си задвижване, включващо цели 3 електромотора, както и с необичайната си трансмисия с две предавки – една напред и една назад.

Да, Regera не е най-бързият автомобил на марката, въпреки че развива над 1500 к.с., но именно той демонстрира, че хибридните силови агрегати имат огромен потенциал и разкриват почти безкрайни възможности пред създателите на суперколи.

7 место – Scania-Vabis 3244

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

Наличието на камион в тази класация не е случайно, тъй като при появята си Scania-Vabis 3244 е една от най-модерните машини в света. Той е оборудван с километраж, амперметър, указател за температурата на маслото, часовник и огледало в салона. Двигателят е с обем 6,4 литра, като клапаните му са отгоре. Все пак става дума за камион, който започва да се продава през 1928 г.

6 място – Volvo P1800

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

До ден-днешен Volvo P1800 се счита за един от най-красивите шведски автомобили, но достойнствата му не се изчерпват само с външния вид. Всъщност P1800 е първият автомобил на марката от клас „гран туризмо”. Той се снима в сериала „Светеца” с Роджър Мур, който също помага за неговата известност.

Освен това именно този P1800 (на снимката) е световният рекордьор по пробег, като до момента е навъртял 4,8 млн. км. При това с оригиналния си двигател.

5 място – Volvo Amazon

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

Всъщност Volvo Amazon е технически донор на P1800, но по-важното при него е, че това е първият шведски автомобил, превърнал се в хит на всички континенти. Той е прост, надежден и най-важното – прави пробив в сферата на автомобилна безопасност. Именно Amazon още през 1956 г. получава триточкови предпазни колани за водача и пасажера, като те се поставят още в завода и са безплатни.

4 място – Saab 92


Най-впечатляващите автомобили на Швеция

С този модел стартира славната история на марката Saab. Моделът 92 е проектиран още през Втората световна война, но производството му стартира през 1949 г. Първоначално автомобилът се предлага само в един цвят – каки, като причината е икономията на средства в следвоенните години.

По принцип фирмата Saab до този момент е свързвана само със самолети и това си личи и от формата на 92, който е един от най-аеродинамичните автомобили по това време. Неслучайно през 2008 г. концернът General Motors обявава Saab 92 за най-добрия автомобил в историята си. В случая американците не са прави, тъй като Saab става тяхна собственост едва през 80-те години на миналия век.

3 място – Koenigsegg CCR

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

Компанията на Кристиан фон Кьонигсег привлича внимание още с пъвия си автомобил – роудстъра CC, но всичко сериозно се променя след излизането на CCR. На пистата Нардо през 2005 г. суперколата успява да развие скорост от 388 км/ч. Колата е оборудвана с 4,6-литров двигател от семейството Ford Modular, който развива мощност от 817 к.с.

2 място – Saab 99 Turbo

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

Дълго може да се спори кой е първият автомобил с турбокомпресор - BMW 2002 Turbo, Porsche 911 Turbo или все пак Oldsmobile Turbo Jetfire. Само че отговорът на въпроса е кой първи въвежда турбокомпресорите в масово производство е един - Saab 99 Turbo. Машината направо разбива конкуренцията при сравнителните тестове, като си печели уважение по цял свят. Според някои експерти, това е вторият най-добър автомобил с турбо в историята – след Porsche 911.

1 място – Volvo серия 200

Най-впечатляващите автомобили на Швеция

Задните „куфари” на Volvo започват именно със семейството Volvo 200, което влиза в историята с високото си ниво на безопасност и иновациите си. Това са най-безопасните кои на своето време (те имат подглавници и специален волан, предпазващ от трами). Предлагат се и „злобни” версии с тубокомпресор, в това число и комбита. Трудно е да се отдели един модел от цялото семейство 200, но е факт, че благодарение на своите многостранни качества това е най-забележителното дете на шведската автомобилна промишленост.

Снимки: Производителите

0 от 500