IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първи арестуван в Германия заради „Дизелгейт”

Полицията задържа бившият отговорник за двигателите във VW Group

Първи арестуван в Германия заради „Дизелгейт”

Германската полиция арестува бившия началник на подразделението за разработка на двигатели във Volkswagen Group – Вофганг Хатц. Инженерът е задържан в рамките на разследване на скандала с манипулираните дизелови мотори на концерна, съобщава вестник Süddeutsche Zeitung.

Първи арестуван в Германия заради „Дизелгейт”

Бившият член на управата на Porsche AG е първият арестуван в Германия заради „дизелгейт”. Именно Хатц е бил довереният съветник на сваления от власт генерален директор на Volkswagen Group – Мартин Винтеркорн. Очаква се неговото задържане да окаже негативно влияние не само върху работата на концерна, но и върху цялата германка автомобина промишленост.

Хатц оглавява отдела за разработка на двигатели от 2001 г., а през периода 2011-2015 г. участва в съвета на директорите на Porsche AG, където отговаря за изследвания и разработките. Той е уволнен веднага след избухването на „дизелгейт”, въпреки че не бяха открити доказателства за вината му.

През миналата година Хатц прие предложението на шефовете на Porsche за обезщетение в размер на 12,5 млн. евро, към които беше добавено и чисто ново Porsche 911 R. Очаква се именно той да бъде един от първите осъдени заради „дизелгейт”. Според законите в Германия, компаниите не подлежат на съдебно преследване, а само отделни лица.

Снимки: Volkswagen

Тагове: vw group
0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А Рулетката кога?Само не ми казвайте, че главният му съветник и заместник в компанията е знаел, а той не е! Няма начин просто. Подобни далавери и измами за милиарди не се правят от ниските нива на компаниите, а от най-високото място. Борда на директорите са знаели също. Предполагам Пиеш го изгониха, защото може би е бил против тази колосална измама, която е убила много хора. От горе до долу на всички ръководни постове във ВАГ трябва да се търси отговорност.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Изперкел си управлява, Фолк с Ваген си въртят далаверите, а бушоните изгарят.Винаги трябва да има бушон, за да не изгърмиш ти е правилото на големите...мошеници. Сега ще видим някое друго бушонче да дава фира. Големите ну се пипат. А тези мелиончета дето са му ги дали, нали се сещате, че с тях ще се откупва или държавата ще му ги вземе под формата на глаби. А и адвокатите, като знаят, че имаш много пари стават, като хиени и късат, късат от банковата сметка. Та така де с този немски театър.
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А ние дишаме шuut
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Тъй де! ( преди 6 години )
    Компенсирали го с 12.5 млн ?, дали му и ново троше си троши чутурата, а сега ше го осъдят и глобят с 100к? за "назидание" на всички ...***.
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Това е немската коректност....