IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford разработва автомобил за „третата възраст“

Шофирането би могло да стане далеч по-комфортно за по-старата генерация.

Ford разработва автомобил за „третата възраст“

От Ford са се захванали сериозно с разработването на кола, която ще е съобразена с нуждите на клиентелата над 60 г. Във все по-застаряващите европейски общества, това ще бъде сигурен начин компанията да запази и разшири своя пазарен дял през следващите години, макар че все още не е сигурно какво точно очакват по-възрастните европейци от един автомобил. За да разберат това, от Ford наскоро стартираха нов проект, който, под формата на анкета, се стреми да събере възможно повече информация за нуждите на пенсионерите.



С покачването на възрастта се променят физическите характеристики на водача и пътниците, а с това и изискванията към автомобила. Подвижността, зрението и чувствителността на крайниците при възрастните хора намаляват. Тези особености трябва да се вземат предвид при изработването на автомобила. Важни са например по-високите седалки. Те улесняват качването и дават на водача чувство за сигурност. Той е в състояние да вижда по-добре случващото се около него и има усещането, че контролира ситуацията на пътя.

Вратът, както знаем, също има навика, с увеличаването на годинките, все по-често да се схваща. Поради това по-големите огледала за задно виждане, подвижните облегалки за глава и лесните за достигане копчета са страхотно улеснение за по-възрастните шофьори. Тук не бива да забравяме и звуково-оптичните програми и сигнали, които улесняват паркирането.



Досега инжинерите на Ford са търсели нови идеи с помощта на научни студии , софтуерни програми с виртуални тестове и един специален костюм, който посредством своята оригинална конструкция, ограничава свободата на движенията на определени места и позволява дори на млади техници да влязат в положението на по-старите хора. Естествено, личният опит не може да се замени с нищо и затова компанията покани 25 лица, на възраст между 60 и 75 г., които в продължение на един час изпробваха годността на два автомобила. Става дума за моделите Ford C-Max и Fiesta. Пенсионерите веднага направили някои критични забележки.

Те били много доволни от идеята за по-подвижни седалки, но бутоните за тяхното управление трябвало да са по-лесни за достигане и натискане. За тях този въпрос имал приоритет пред някои други детайли, като кожената тапицерия или шибедаха, от които те били готови да се откажат. На арматурното табло тестващите лица пожелали да има по-малко копчета и други технически елементи, които според тях често създавали объркване. Надписите по тях трябвало да бъдат на съответния национален език, а не на английски. Пенсионерите са поискали, за да се гарантира високо ниво на сигурност, в колата да има копче за бърза помощ, което при натискане да съобщава автоматично на отговорните, държавни служби за евентуален инцидент или спукана гума в безлюдна местност.

Резултатите от тестовете и анкетата с възрастни клиенти все още се оценяват.
0 от 500