IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Жените в Саудитска Арабия получиха право да карат автомобили

Отмяната на забраната влиза в сила през лятото на 2018 г.

Жените в Саудитска Арабия получиха право да карат автомобили

Жените в Саудитска Арабия най-после получиха официално разрешение да управляват автомобили. Това стана, след като съответният указ беше подписан от крал Салман ибн Абдул-Азис ал Сауд, съобщава Al-Arabya. Досега това беше единствена държава в света, където представителките на нежния пол нямаха това право.

Жените в Саудитска Арабия получиха право да карат автомобили

„Взимайки под внимание негатините последици от това, че жените не могат да управляват автомобили и отчитайки положителните аспекти на разрешението на този проблем, считаме, че обществото ще приеме шофьорските книжки за жените за легитимни – такива, каквито са тези на мъжете”, се казва в кралския указ, разпространен от официалната информационна агенция на Саудитска Арабия.

За по-лесно внедряване на указа на краля в реалния живот, ще бъде създадена специална комисия. В нея ще влязат сътрудници от най-различни ведомства, които ще модернизират както този, така и други закони. Очаква се той да влезе в сила не по-късно от юни 2018 г.

Издаването на указа се счита за нова победа на феминистките движения в страната. В Саудитска Арабия все още е забранено жените да се появят на обществени места без придружител от мъжки пол, който трябва да бъде техен роднина. На дамите не се позволява също така да пътуват, да ходят по улиците или на работа сами.

През лятото кралят издаде друг указ, с който позволи на жените сами да посещават държавни учебни учереждения или болници, а също така и да се представят самостоятелно в съда. На 23 септември за първи път в страната жените бяха пуснати наравно с мъжете на стадион в Рияд, където се провеждаха тържества по случай националния празник на кралството.

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Ал-Сатър ( преди 6 години )
    Ще получат ли и правото да ги трескат на задната седалка?
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    САЩ им продават оръжие за милиарди, а тия от своя страна го препращат и въоражават Ислямска държава. Като им върви керията, к'во да ги интересуват човешките права в тия зоопаркове?
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    !? ( преди 6 години )
    Интересно защо щатите не се интересуват от човешките права при тия чаршафи ?Странно нали,или просто тия се подчиняват и купуват !!?