IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo 740: Най-сигурният автомобил на своето време

Серията се появява като достъпна алтернатива на 760, но впоследствие обира цялата слава

Моделното семейство 700 представлява най-важната част от гамата на Volvo през 80-те и началото на 90-те. То се състои от луксозния модел 760, по-достъпния 740 и супер скъпия и рядък Coupe модел 780, проектиран от Bertone. Днес ще се съсредоточим върху най-популярния от трите модела – Volvo 740, което се появява през 1984, или две години след премиерата на 760.
  
  
Volvo 740: Най-сигурният автомобил на своето време (ВИДЕО)


Автомобилът е бил сглобяван в Швеция, Белгия, Канада и Австралия, а последните бройки слизат от конвейера на 2 октомври 1992.
Със своята серия 700 Volvo демонстрира на света не само, че умее да конструира чудесни автомобили, но и има завидни способности в маркетинга. Първоначално 760 излиза на сцената, за да покаже новия дизайнерски език и набор от модерни технологии, а две години по-късно моделът е последван от по-евтиния 740, който предлагал същите нива на безопасност и оборудване, но на по-ниска цена. По-заможните клиенти продължили да избират 760, а по-малкият 740 си изградил имиджа на по-стилна и по-мощна алтернатива на базовата серия Volvo 200.
  
  
Volvo 740: Най-сигурният автомобил на своето време (ВИДЕО)
  
  
Интересното е, че преди появата на серията 700 Volvo използва втората цифра от имената на моделите си, за да означи броя на цилиндрите. Така или иначе, при 740 случаят не е такъв, тъй като моделът се предлага както с 4-, така и с 6-цилиндрови мотори. През живота си Volvo 740, от което са произвеждани версии седан и комби, е оборудвано с 2.0- и 2.3-литрови бензинови мотори, като всеки се предлага както в атмосферен, така и в турбо вариант. За феновете на дизела шведите предлагали 2.4-литров 6-цилиндров агрегат отново в чист вариант и като турбодизел. Двигателите били комбинирани с механична трансмисия с 4 и 5 предавки, както и с 4-степенен автоматик.
     

Volvo 740: Най-сигурният автомобил на своето време (ВИДЕО)
  
   
Версиите от последните три години на производство са и по-атрактивни от първите коли от серията. През 1990 моделът Volvo 740 получава обстоен фейслифт, който включва промени по дизайна, нова инжекционна система, нови турбокомпресори Mitsubishi за турбо версиите, както и освежен интериор с ново табло.
  
  
Volvo 740: Най-сигурният автомобил на своето време (ВИДЕО)
  
 
Според мнозина Volvo 740, особено колите от последните две години от производството на модела, е сред най-надеждните и безопасни седани и комбита на своето време – със солидно качество на сглобката и почти никакви инженерни ограничения. В тази връзка, комби версията на 740 се смята и за един от най-практичните автомобиил, създаван някога, както и за едно от малкото истински комбита. То е дълго 4800 мм, широко е 1750 мм и е високо 1435 мм. Междуосието достига 2770 мм, а теглото в някои случаи се доближава до 1500 кг.

Много лесно можем да добием представа за Volvo 740 от тази реклама, която компанията пуска през 1984. В нея са засегнати всички плюсове на модела, като стойностна алтернатива в класа на големите семейни автомобили. Допълнително напрежение във видеото внася полицейски автомобил Porsche 911. Струва си да се види.
  
  

Снимки: Volvo



 

0 от 500
  • #6
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Страхотна кола.
  • #5
    5 rate up comment 26 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    91ва дизел, това трови като за световно! Това е най-големия дерт, но този който кара такива бракми това не го интересува. Огромни данъци за такива коптори е истината, но и това време ще дойде някога...
  • #4
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Митко ( преди 6 години )
    Карал съм старите модели - 144 и 240...Изключителни автомобили!! А 740 ми бе мечта, която прескочих, уви.... Минахме направо на новите поколения автомобили.......
  • #3
    28 rate up comment 0 rate down comment
    Един там ( преди 6 години )
    баща ми има такава. 91-ва, 2,3 дизел, атмосферка..Единственият й дерт(според мен) e, че ми е спъната... (някъде 80-90 коня мисля)Другото и е супер. Климатик, подгряване на седалките и великолепна возия...
  • #2
    7 rate up comment 29 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сигурна е като шлеп, при удар колата не се смачква много, но шофьора вътре се смачква на волана.
  • #1
    38 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като дете това беше любимата ми кола, вече почти не се вижда по улиците. Дизайна е страхотен.