IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов двигател за бъдещото BMW X3 М

Спортната версия на кросоувъра излиза с един мотор, който след година ще бъде заменен с друг

Нов двигател за бъдещото BMW X3 М

Слуховете за поява на „напомпана” версия на кросоувъра BMW X3, която ще бъде разработена от М-подразделението на марката, се появиха още през 2012 г., когато на пазара беше старото поколение на модела. Темата бе повдигната и след появата на новата генерация, а сега информацията най-после официално бе потвърдена.

Нов двигател за бъдещото BMW X3 М

Пред изданието Car Advice инженерът Роланд Майер, отговарящ за проекта BMW X3, призна, че в компанията вече се работи върху подобен автомобил. Негови опитни прототипи се тестват на пистата „Нюрбургирнг” в Германия, както и в Южна Каролина, САЩ, където се намира заводът, произвеждащ моделите от сериите Х на компанията.

Интересното е, че първоначално BMW X3 M ще излезе с един двигател, който около година след това ще бъде сменен с друг. Първоначално кросоувърът ще бъде оборувдван с 6-цилиндровия агрегат S55, който се поставя на моделите BMW M3 и BMW M4.

По-късно моделът ще получил по-съвременен мотор – S58, върху който в момента инженерите работят. Новият двигател също ще бъде редови с 6 цилиндъра, като за негова основа ще се използа агрегатът B58. Прогнозируемата мощност е между 430 и 500 к.с.

По този начин новото BMW X3 M ще може да се конкурира с Audi Q5 във версията RS, която все още не е представена, но ще получи мотор от над 450 к.с., както и с Mercedes-AMG GLC 63/ 63S. Неговият двигател развива 476 к.с., което позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за  3,8 секунди.

В момента най-екстремната модификация на баварския кросоувър е BMW X3 M40i – 360 к.с. и 500 Нм. Ако BMW X3 M излезе на пазара догодина, то през 2019 г. ще видим и същата версия при крос-купето BMW X4.

Снимка: BMW Blog

Тагове: bmw x3 m
0 от 500