IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От 2008 всяко ново Ferrari със спирачки ССМ

На най-значимият автомобилен салон в Италия, този в Болоня, представителите на Scuderia Ferrari вчера обявиха, че всички серийни модели на фирмата от следващата година ще бъдат оборудвани с керамично-карбонови спирачки.

От 2008 всяко ново Ferrari със спирачки ССМ
Така Ferrari става първият производител в света, който преминава изцяло на нов стандарт при спирачните системи. Досега спирачна система от типа CCM (Carbon Ceramic Material) можеше да се поръчва срещу доплащане при различните модели на фирмата, като цената беше между 10 и 15 хиляди евро. 


Според статистиката на Ferrari, 85% от собствениците на техни коли избират и тази екстра, затова от следващата година тя ще стане част от стандартното оборудване на всеки нов автомобил на Ferrari. Това е сериозно предизвикателство за останалите производители на луксозни спортни автомобили. 

Предимството на спирачките ССМ е главно в голямата им устойчивост против така наречения fading и много по-дългия живот на спирачките. Последното води до намаляване на разходите за поддръжка на колата. Не на последно място трябва да се каже, че поставянето на керамични спирачки намалява собственото тегло на автомобила с 15 кг. 

Спирачните системи ССМ за Ferrari ще бъдат доставяни от Brembo.
0 от 500