IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конгресът на САЩ одобри закона за безпилотните автомобили

Решението рязко ще увеличи броя на автономните коли по пътищата

Конгресът на САЩ одобри закона за безпилотните автомобили

Долната Камара на Конгреса на САЩ одобри законопроект, известен като Self Drive Act, който трябва да ускори разпространението на безпилотните автомобили в страната. Основната цел на приетия документ е формулиране на общи федерални принципи за използване на подобен тип транспортни средства по пътищата, съобщава The Verge.

Конгресът на САЩ одобри закона за безпилотните автомобили
.
Очаква след окончателното приемане на закона броят на безпилотните автомобили по пътищата на САЩ рязко да се увеличи. В момента всяка компания, която се занимава с разработката на автономни коли, трябва да почули специално разрешение за тяхното тестване. То се издава от Националното управление за безопасност на движението на САЩ (NHTSA).

Годишно се издават 2500 такива разрешителни. След приемането на Self Drive Act ще се въведат два етапа. На първия ще се издават до 25 000 разрешителни, а след 3 години ще влезе в сила и вторият, при който техният брой ще се увеличи до 100 000 на година.

В полза на законопроекта върви сериозно лобиране още от миналата година. Създадена бе Безпилотна коалиция за безопасно движение, в която влизат компаниите Google, Ford, Uber, Lyft, Volvo и др. Още тогава Google представи пред Конгреса на САЩ специален доклад, в която обясни защо безпилотните автомобили за по-безопасни и по-ефективни от тези, които се управляват от хора.

Както отбелязва The Verge, приемането на закона няма да позволи на компаниите свободно да изкарват на обществени пътища безпилотни коли. Документът ще задължава производителя първо да докаже, че всеки самоуправляем автомобил е не по-малко безопасен от този, който се управлява от човек.

Компаниите също така ще бъдат задължение да уведомяват незабавно NHTSA за всеки инцидент на пътя с безпилотно превозно средство. Информацията за всички автономни автомобили ще се съдържа в база данни, до която ще има публичен достъп. Освен това всяка от машините, които ще излязат на пътя, трябва да бъде защитена от хакерски атаки.

Сега на ред идва Сенатът, който може да внесе поправки в законопроекта. Кога ще стане това, не е ясно. Според различни източници, сенаторите готвят консервативни предложения, които ще позволят на властите в различни щати и градове да имат правото да разрешават или забраняват безпилотните коли, ако те нарушават техните законодателства.

Снимка: Uber
 

0 от 500