IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическо бъдеще за Jaguar и Land Rover

От 2020 г. всички модели на двете марки ще са електрифицирани

Електрическо бъдеще за Jaguar и Land Rover

От 2020 г. всеки нов модел на Jaguar и Land Rover ще има и електрифицирана версия, обявиха днес от марките, а Jaguar показа и два изключително интересни концепта. Те са част от първия JLR Tech Fest и представят визията на Jaguar за автономното и електрическо бъдеще – чрез Future-Type. А „електрическата класика” E-Type Zero определено е приятна изненада.

Електрическо бъдеще за Jaguar и Land Rover

Догодина пък Jaguar ще пусне на пазара изцяло електрическия SUV I-Pace, като по-нататък гамата на марката ще се обогатява с още електромобили, plug-in хибриди и „меки” хибриди. Много анализатори определят E-Type Zero като „противоречив” концепт, въпреки че от Jaguar твърдят, че този опит носи положителен заряд – това е доказателството, че един класически модел може да отделя нулеви вредни емисии. И така да остане в движение, въпреки все по-строгите екологични изисквания към автомобилите.

Електрическо бъдеще за Jaguar и Land Rover

В Jaguar са сменили 6-цилиндровия мотор на E-Type с електромотор, батерии и контролен блок, като всичко останало по автомобила от 1968 година е като на оригинала , включително окачването и спирачките. Класическият електромобил има пробег 270 километра с едно зареждане, ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,5 секунди и тежи с 80 килограма по-малко от оригинала от 60-те години.

Електрическо бъдеще за Jaguar и Land Rover

Future-Type пък ни показва как биха могли да изглеждат автомобилите към 2040 г., според дизайнерите на Jaguar. Градският електромобил е с три места, има волан, който може да се сваля и да се използва като личен асистент, тъй като притежава изкуствен интелект, а интериорът е пълен тъч-скрийн дисплеи.

От Jaguar дори предполагат, че в бъдеще може да се продават само воланите, като така водачът ще получава достъп до флотилия автономни Future-Type електромобили и само ще ги ползва, без да притежава автомобил. Главният дизайнер на Jaguar Йън Калъм обаче прави уточнението, че Future-Type няма да е изцяло автономен автомобил, макар да притежава такива способности.

Електрическо бъдеще за Jaguar и Land Rover

„Нашите клиенти редовно ни казват, че с Jaguar се чувстват по-специални – обясни Калъм. – С Future-Type искаме да изследваме колко сериозна може да емоционалната връзка между водача и автомобила му. И макар, че бъдещето принадлежи на споделянето на автомобилите, луксозното изживяване няма да изчене, т.е хората ще могат да пробват какво може да им предложи Jaguar, да покарат автомобила, без той да е техен, не само да се возят в него.”

Снимки: Jaguar

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Знайко ( преди 6 години )
    Ай ся къде е Разбирачев да ни обясни на всеослушание, че тая няма да стане. Той е гъст с началник смяната в халето на Джагуар и ги чатка нещата, доверете му се!