IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eто как се произвеждат последните класически Mini-та (ВИДЕО)

Действието се развива през 2000, а разликата с днешните автомобилни заводи е гигантска

Eто как се произвеждат последните класически Mini-та (ВИДЕО)

Оригиналното Mini е икона. Малък, симпатичен, икономичен, евтин и масов автомобил, който започва живота си като практична машина за работническата класа, а през 60-те се загнездва дълбоко в британската култура изобщо. Освен това, този дребосък участва и в куп моторспорт надпревари, като най-запомнящи са успехите му в Рали Монте Карло. Благодарение на всичко постигнато през живота му, класическото Mini с лекота може да бъде определено като гигант на автомобилната сцена.

Eто как се произвеждат последните класически Mini-та (ВИДЕО)

И докато двигателят, скоростната кутия и интериорът еволюираха през четирите десетилетия производство, последните бройки от класическото Mini излизат от фабриката на компанията през 2000 с абсолютно идентичен външен вид като първите, сглобени през далечната 1959.

Mini остава неразривна част от британската култура и емблема на цяла една нация, точно както и Land Rover Defender. След края на производството на класическия дребосък, от BMW се опитаха да уловят поне частица от този чар и да го интерпретират по модерен начин в новата кола, чието име вече се изписва с главни букви – MINI. Пуристите обаче не са убедени, че германците постигнаха нещо позитивно. Според тях истината е в оригиналния дизайн на Сър Алек Исигонис.

Това видео е заснето в последната година от производството на малкото Mini. Кадрите са колкото интересни, толкова и тъжни, защото на тях виждаме как се произвеждат последните истински Mini-та. Няма роботи, няма машини, няма автономни колички с части, които кръстосват фабриката. Има английски занаятчии, които влагат цялата си любов и умения в конструирането на автомобила, който въпреки малките си размери, направи всичко по силите си, за да промени автомобилната индустрия. 

 

Снимки: Mini

Тагове: mini cooper s
0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 3 rate down comment
    БуБи ( преди 6 години )
    Ако си сложа на фотьойла в хола колела и кормило ще вози по добре и по комфортно отколкото този варел!
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе то да бяха чисти PSA мотори добре ама в тях има намеса и БМВ. бензиновия 1.6 с лaйняния валветроник дето всички пищят от него е перфектен пример
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пък сегашното Мини, няма нищо общо с мини!Старото си беше доста добра концепция и изпълнение. Можеше да го поосвежат и да си бъде пак Мини, а те му запазиха само името, сложиха му двигатели от ПСА, направиха го Макси и разсипаха хубавата марка. Немската мегаломания край няма.
  • #2
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Английските коли преди да ги завземат немците през 90-те са били бетер и от руските таралясници. Единствените свестни модели на Ровър са взаимстваните от Хонда. Такова Мини през 2000-та година е можело да го купи само колекционер или фен на Мистър Бийн, но не и разумен човек да си купи кола проектирана преди 40 години.
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мдааа. Носталгично.