IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци купуват Lotus този месец

Сделката е за 65 милиона долара, купувач е Geely

Китайци купуват Lotus този месец

През май китайският гигант Geely потвърди, че подготвя голяма сделка за придобиването на малайзийския производител на автомобили Proton, който пък от своя страна притежава британската класика Lotus.

Китайци купуват Lotus този месец

Според последните информации, покупката на Lotus ще бъде финализирана до края на месеца, като цената е 65 милиона долара. Според много анализатори, идването на новия собственик ще се отрази отлично на Lotus, тъй като Geely вече доказаха с Volvo, че умеят да управляват самостоятелно работещи западни компании.

Geely купи Volvo през 2010 г., осигури необходимите инвестиции за възраждането на компанията и запази инженерите и дизайнерите, които поставиха основите на актуалната серия успешни модели на марката. Предполага се, че същият подход ще бъде приложен и спрямо Lotus.

В същото време Lotus може да осигури технологии и инженерни концепции, които да бъдат използвани от другите марки на Geely, като основно става въпрос за олекотени шасита, дизайн на каросерии и електрическо задвижване. Lotus развива самостоятелен бизнес в тази насока като консултира големите автомобилни компании за намаляване на теглото на моделите им, настройване на окачвания и подобрения в аеродинамиката.

С парите на Geely Lotus ще подмени моделната си гама и ще може да предложи на пазара изцяло електрически модел. В последната година Lotus излезе на печалба, макар и скромна, след като последователно лансира различни специални серии на вече застаряващите си модели, които обаче се радват на страхотен интерес от страна на феновете на марката.

Тагове: volvo lotus proton geely
0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Колкото Volvo ли станаха по-евтини като са вече китайски а? Глупости пишеш. Каквито и капитали да налеят никога тези марки няма да са достъпни за широката аудитория. За качеството е много възможно да падне, но цените не!
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    ДО Striker ( преди 6 години )
    А ти, какво искаш ?Невъзможно скъпи коли които да гледаме на картинки, да цъкаме с език и да се чудим кой милионер ги кара!?Плюс това тези марки сами искат да бъдат по масови от премиум сегмента - не са заявили, че искат да са бутикови марки произвеждащи по 1 000 коли на година.Все се сравняват с немските и японските, как искали да ги конглокират и да ги настигнат по произведени бройки.Е, сега имат шанс с китайските пари.
  • #4
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Striker ( преди 6 години )
    Още една легендарна марка замина при жълтурите. Каквото е заминало натам...всичко става пластмаса и ширпотреба - Ягуар, Ленд Роувър, Волво - всичко стана зрънчо.
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Стига лъга ве ей.Отварял съм и багажник и преден капак и тест драйв правих дори и това, което пишеш са 100% лъжи.
  • #2
    4 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    то едно волво отвори багажника и кръгом от автосалона ако си по любопитен отвори и предния капак същата трагедия дизайна на салона от преди 20 години окачването пластмасова ресора и изтърбушено пневмо още в автосалона
  • #1
    17 rate up comment 4 rate down comment
    D ( преди 6 години )
    Браво на китайците. Завладяват постепенно света. Купиха Volvo, британските таксита, сега Lotos. Постепенно всички стоки в света, не само колите, ще станат китайски. Хората са предвидливи. Не кат американците които мислят само как и къде да правят война, било то за нефт или нещо друго.