IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникален Lotus се продава за 86 000 долара

Това е първият проект на Колин Чапман, който трябвало да се превърне в наследник на Lotus Elan

Уникален Lotus се продава за 86 000 долара

В началото на 80-те Колин Чапман и екипът на Lotus имат важна задача – да проектират наследник на невероятно забавния за каране спортен автомобил Lotus Elan. В крайна сметка се получило това на снимките – кола, която била кръстена с малко странното име M90/X100. Само една такава била произведена, тъй като проектът така и не достига до серийно производство. Сега колата се продава.

Уникален Lotus се продава за 86 000 долара

След смъртта на Колин Чапман през 1982 проектът за разработване на наследник на Elan е замразен заради финансовите трудности, които Lotus изпитва по това време. Когато обаче контролния пакет акции е придобит от Дейвид Уикенс всичко си идва на мястото и автомобилът е проектиран наново, този път като кабриолет. Именно тази скица е осъществена и се оказва в основата на първия и единствен прототип. Това е автомобилът от снимките.

Уникален Lotus се продава за 86 000 долара

Според сегашния продавач, M90/X100 е претърпял реставрация на шасито и е в перфектно състояние в очакване на новия си собственик. Концептът е замислен като напълно готов за производство, така че разполага с функциониращи фарове, спирачки и окачване. Под капака е монтиран 4-цилиндров двигател на Toyota 4AGE, който е свален директно от автомобил от първото поколение на Toyota MR2. На борда на този екзотичен Lotus агрегатът е оборудван с 5-скоростна механична трансмисия, която предава мощността към задната ос.

Уникален Lotus се продава за 86 000 долара

Въпреки че е концепт, този автомобил може да бъде регистриран и използван по обществената пътна мрежа, така че ако искате да имате истински уникален автомобил, трябва да приготвите около 86 000 долара, колкото е цената. Хубавото е, че подлежи на договорка, казват от Hemmings. 

Уникален Lotus се продава за 86 000 долара

Тагове: hemmings lotus m90/x100
0 от 500