IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda търси нов вариант за бюджетен автомобил

Чехите скъсали с Tata заради спор за платформата

Skoda търси нов вариант за бюджетен автомобил

В началото на годината Skoda обяви, че ще си партнира с индийския производител Tata за създаването на евтин „народен” автомобил за развиващите се пазари. Само 5 месеца по-късно двете страни обявиха за разрив в отношенията, но това няма да отклони чехите от идеята, съобщава Automotive News.

Skoda търси нов вариант за бюджетен автомобил

Официалната причина за прекратяване на партньорството межзу Skoda и Tata е скрита зад размита формулировка, според която мненията на двете компании са разминават, тъй като „нито в техническо, нито в икономическо отношение сътрудничеството между двата производителя може да бъде на ниво, което да удовлетворява и двете страни”.

Според неофициална информация, причината за разрива е, че от Tata са настоявали съвместният бюджетен автомобил да бъде изграден на платформата AMP, която е собствена разработка на индийците. Чехите на свой ред са пресметнели, че тази платформа трябва да бъде преработена и модернизирана, за да отговаря на съвременните изисквания за екологичност и безопасност. Това обаче изисква огромни инвестиции.

В крайна сметка от Skoda са решили да поемат по нов път, като продължават да търсят други варианти за партньор. Идеята на чехите е той отново да бъде от Индия, тъй като това ще бъде основният пазар за новия автомобил. След това моделът ще бъде предложен в Бразилия и Иран. Става дума за седан, на чиято основа по-късно ще бъде изграден и кросоувър. Цената на първия модел ще бъде около 6000 евро, а на втория – не повече от 10 000 евро.

Снимка: Skoda

Тагове: skoda tata
0 от 500