IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вулканите ще дадат едно рамо на електромобилите

Учени намериха интересен начин да се увеличи добивът на литий

Вулканите ще дадат едно рамо на електромобилите

Някои от най-големите вулкани на Земята може да получат много важна роля в развитието на електромобилите. Това показа изследване на учени от Станфордския университет, които прогнозират интересен и ефективен начин за увеличаване на добива на литий.

И големите вулкани помагат на електромобилите

Т.нар. „супер вулкани”, т.е тези, които изхвърлят над 1000 кубически километра вещества, ще се окажат следващите най-подходящи места за добив на литий, който пък е изключително важен за производството на батерии за електромобили, което се очаква рязко да се увеличи в следващите години.

Томас Бенсън е човекът, който ръководи търсенето на литий в кратерите на най-големите вулкани и според него, достъпът до ценния метал ще се окаже неочаквано лесен. Неговият екип е анализирал вулканичната магма, останала в кратерите на големи вулкани, изригвали преди милиони години и са се натъкнали на метална сплав, който е изключително близка до лития.

В момента основните добиви на литий са в Чили и Австралия, но съвсем скоро Щатите и няколко държави от Южна Америка може сериозно да се намесят в този бизнес. В края на миналата година в света са се движили около 2 милиона електромобили, като се очаква в следващите няколко години броят им драстично да се увеличи, като най-сериозен ще е този ръст между 2025 и 2030 година.

0 от 500