IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dodge прати последния Viper в музея

Производството на култовия модел приключи вчера

Dodge прати последния Viper в музея

Две седмици преди крайния срок Dodge обяви официалния край на производството на култовия модел Viper. Вчера последната кола - червена на цвят (на снимката) слезе от конвейера в завода в Детройт и веднага след това замина за музея на марката.

Dodge прати последния Viper в музея

А предпоследният автомобил от производствената серия на последното поколение Viper се оказа, че е поръчан от приятел на бившия шеф на марката и настоящ бос на Chrysler SRT Ралф Жил, който вчера го доведе в завода (на втората снимка), за да стане свидетел на последния стадий от сглобяването на автомобила му.

Dodge прати последния Viper в музея

Още в началото на годината стана ясно, че Viper минава в пенсия, тъй като автомобилът не може да отговори на новите изисквания за безопасност на автомобилите в САЩ, които налагат въздушни завеси по рамката на вратата и предната колонка.

Dodge прати последния Viper в музея

Viper дебютира като концепт на салона в Детройт през 1989 г., а серийното производство започва през 1992. В началото автомобилната индустрия приема трудно купето с V10 с обем 8 литра и мощност 400 к.с. През 1994 г. идва първото модернизиране на модела, което има за цел да премахне слабостите на спортния автомобил, а през 1996 се появява версията GTS Coupe, която всъщност наложи Viper сред най-популярните суперавтомобили в световен мащаб.

Dodge прати последния Viper в музея

Второто десетилетие на новия век отбеляза сериозен спад в търсенето на модела, но когато започна да се обсъжда идеята дали производството му да бъде спряно, феновете на спортните коли в Щатите отново започнаха да купуват упорито модела. Последното поколение на Viper дебютира през 2013 г., като мощността на модела е вече 640 к.с., а обемът на мотора нарасна на 8,4 литра.

Dodge прати последния Viper в музея

Последните бройки от производството на Viper бяха изкупени изключително бързо, а купето остава най-бързият американски сериен автомобил на Северната дъга на „Нюрбургринг” – 7.03,45 минути.

Снимки: Dodge

Тагове: dodge viper dodge
0 от 500