IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колата на бъдещето? От захар

Холандци създадоха напълно биоразградим автомобил

Колата на бъдещето? От захар

Автомобили са били правени от стомана, алуминий, фибростъкло и дори от дърво. Но на група холандски студенти се пада честта да са първите, създали лека кола от... захар.

Колата на бъдещето? От захар

Целта на екипа от Техническия университет в Айндховен е била да създадат биоразградима кола, която да не оставя почти никакви отпадъци след края на жизнения си цикъл.

Затова купето на машината, наречена Lina, е изработено от специална синтетична смола, извлечена от захарно цвекло, и от ленени влакна.

"Само колелата и окачването не са от биоразградими материали", подчертава Яник Ван Риел, един от създателите на Lina, пред агенция Reuters. Машината тежи само 310 килограма, задвижва се от електромотор и може да развие до 80 км/ч.

Има само един проблем за момента - понеже иновативният материал не се огъва, а се чупи, Lina не може да мине през задължителните краш тестове. Но екипът работи усилено върху това и се надява да получи разрешително за пътни изпитания още тази есен.
 

Тагове: lina
0 от 500