IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Топ-мениджър на Volkswagen се призна за виновен за „дизелгейт”

Оливер Шмид вероятно ще отърве затвора, тъй като сътрудничи на следствието

Топ-мениджър на Volkswagen се призна за виновен за „дизелгейт”

Един от бившите ръководители на американското подразделение на Volkswagen – Оливер Шмид, на когото бяха повдигвани обвинения за участие във фалшифицирането на данните за вредните емисии на дизеловите двигатели на германския производител, призна своята вина.

Топ-мениджър на Volkswagen се призна за виновен за „дизелгейт”

Шмид се съгласи на сделка със следователите и така отпадна възможността да получи присъда от 169 г. С толкова беше заплашен, след като му бяха повдигнати обвиненията. Сега топ-мениджърът може да лежи максимум 7 г., като ще трябва да плати и глоба между 40 000 и 400 000 долара, съобщава Reuters. Не е изключено обаче, заради помощта, която оказва на разследващите, Шмид да се отърве само с условна присъда.

Германецът беше задържан от ФБР през януари във Флорида, след което беше преместен в Детройт, където се гледа делото срещу Volkswagen. На Шмид бяха повдигати 11 обвенения, като съдията отказа да го пусне под гаранция. Аргументът беше, че именно Оливер е подавал лъжливите данни на властите за нивата на вредните емисии на дизеловите двигатели, както и причините за тях.

Към момента американските прокурори са повдигнали обвинения на общо 8  бивши и настоящи ръководители на подразделението на Volkswagen. Като цяло обаче германският концерн уреди „дизелови” конфликт с местните власти, след като се съгласи да изплати глоби и компенсации в размер на 25 млрд. долара.

Снимка: Auto.Mail
 

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Гъскет ( преди 6 години )
    Гъсок!
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В управата са теглили чоп кой да поеме вината. ПП. Ако в голяма корпорация, виновният се окаже един, не вярвайте - това е прах в очите.
  • #4
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Прандила ( преди 6 години )
    Тия нещо *** си правят. ...и накрая всичко опира до едни пари. *** е, че тоя пич като сътрудничи на американците никога няма да може да се прибере спокоен у дома в Германско. Че го *** със сигурност.
  • #3
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да влиза в панделата скапания голфаджия!
  • #2
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    от 169 г. на условна?? Трябва да лежат в затвора отговорните лица! Това е огромно престъпление срещу населението на всички държави, където бандитската фирма ВАГ продава *** си!
  • #1
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Дошо Рънърса ( преди 6 години )
    Чакам те да дойдеш,чакам те с буйна страст!7 години ще ми пристанеши ще си в мойта власт!ахахаха