IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM нае хакерите, които пробиха системата на Fiat-Chrysler

Милър и Валейсик се прочуха, след като хакнаха Jeep Cherokee от разстояние

GM нае хакерите, които пробиха системата на Fiat-Chrysler

Концернът General Motors назначи на работа IT-специалистите, които през 2015 г. успяха да пробият защитната система Jeеp Cherokee. Чарли Милър и Крис Валейсик ще отговарят за кибербезопасността на автомобилите с автопилот, съобщава The Detrot News.

GM нае хакерите, които пробиха системата на Fiat-Chrysler

Двамата хакери започнат работа в дъщерната компания на GM, която се занимава с разработката на безпилотни атомобили - Cruise Automation. Това е фирма, която концернът придоби преди година. Нейните специалсти отговарят за програмното оборудване на колите на GM.

Милър и Валайсек станаха известни през 2015 г., след като с помощта на изданието Wired, пробиха от разстояние защитата на Jeel Cherokee, използвайки обикновен лаптоп. Те бързо откриха слабите места на комплекса Uconnect, който се използва от моделите на алианса Fiat-Chrysler Automobiles (FCA).

Компютърните експерти успяха да влязат в мултимедийна система на Cherokee, като превключаха на различни радиостанции и увеличаваха или намаляваха звука. После активираха клаксона и чистачките на автомобила, а накрая успяха да изключат неговия двигател и да блокират спирачките му.

В крайна сметка хакерите започнаха да пречат на кормилното управление на колата и я изкараха от пътя. Това принуди FCA да изтегли в сервизите си над 1,4 млн. автомобила, на които бе променен софтуера.

Снимка: General Motors
 

Тагове: general motors it
0 от 500