IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

McLaren плаща 50 млн. долара на бившия си шеф или губи много повече

Компанията е заплашена да остане без колекцията си от шампионски коли във Формула 1

McLaren плаща 50 млн. долара на бившия си шеф или губи много повече

Бившият ръководител на компанията McLaren и на нейното състезателно подразделение Рон Денис трябва да получи 50 млн. долара за продадените от него акции на фирмата. В противен случай той ще стане собственик на колекцията от болиди от Формула 1 на компанията, която струва много повече, съобщава Autosport.

McLaren плаща 50 млн. долара на бившия си шеф или губи много повече

Денис напусна McLaren през юни, като продаде акциите си на компаниите McLaren Technology Group и McLaren Automotive. По-късно се оказа, че в споразумението му с британския производител и останалите акционери е включена специална клауза. Тя гласи, че ако Денис не получи 50 млн. долара за акциите си, той ще стане собственик на 13-те болида, повечето от които са печелили световната титла в най-елитния автомобилен спорт.

Източници от McLaren съобщават, че компанията ще плати цялата сума на бившия си шеф, за да запази колекцията от автомобили. Те не само, че струват повече пари, но и са много важни за историята на марката.

В колекцията влизат моделът MP4-1 от 1981 г.– първият болид, за чиято направо е използван карбон, както и колите на Ники Лауда (1984 г.), Ален Прост (1989), Айртон Сена (1990 и 1991), Мика Хакинен (1998 и 1999) и Люис Хамилтън (2008). Там са още болидът MP4/4-1 от 1988 г., както и последната машина на Сена от 1993 г. Има и един прототип MP4/8 с двигател на Lamborghini.

Снимка: McLaren

Тагове: mclaren automotive
0 от 500
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Бай ПЪРРРРРРдон ( преди 6 години )
    Най-якото нещо на тоя свят е да си бивш шеф на някоя голяма компания! Вземаш няколко десетки милиона компенсация и излизаш в пенсия - яхти, мулатки... А, аз с моя скапан късмет - ми, тря'а да почвам да бачкам!:))) Яхтите и аксесоарите към тях - в следващият живот , може би!