IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият кросоувър BMW i5 ще бъде безпилотен

Моделът на баварците получава 3 ниво на автономност

Електрическият кросоувър BMW i5 ще бъде безпилотен

Концернът BMW активно работи над електрификация на моделната си гама. Съвсем скоро трябва да бъде готов третия модел от семейство „i”, като това ще е кросоувър. Той ще се казва BMW i5 и ще бъде оборудван със система за автономно управление от трето ниво, съобщава изданието InsideEVs.

Електрическият кросоувър BMW i5 ще бъде безпилотен

Подобна технология означава, че автомобилът ще може напълно самостоятелно да маневрира, да се престроява и дори да изпреварва други транспортни средства. В нея обаче задължително ще трябва да се намира шофьор, който във всеки един момент да може да поеме управлението.

„Този автомобил е огромна крачка напред за нас не само от точка на електрификацията, но и в развитието на нови технологии. Голяма част от тях ще дебютират именно при този модел”, коментира шефът на подразделението BMWi в Канада – Кевин Маркот.

Очакванията са машината да е готова през 2021 г. В момента BMW активно работи върху намаляване на размерите на електрическия силов агрегат, както и върху направата на по-евтини, но по-мощни акумулатори.

За осигуряване на по-голяма автономност баварците работят съвместно с компанията Here, която създава навигационни карти с висока резолюция. На свой ред фирмите Intel и Mobileye помагат в разработката на „интелекта” на автомобила, който ще се произвежда в завода на BMW в Спартенбърг (САЩ) и ще трябва да се конкурира с Tesla Model X.

Снимка: BMW

Тагове: bmw i5
0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    ...Да стегнем шофьорите и глоксовет*
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Автономното движение е страхотно средство за инвалиди, хора които не са шофьори и т.н. Ще се възползват и собствениците на бизнес, за транспорта на стоките.Не трябва обаче в бъдеще да забраняват "ръчното шофиране" под предлози за безопасност и т.н.Автономното шофиране носи също толкова голям риск от технически дефекти и софтуерни проблеми, колкото и ръчното.Не трябва да си автоматизираме шофирането, а да стегнем шофьорите и глоксоветеВсе пак мотото на тази марка е "Радостта от шофирането"
  • #2
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е че модел Х се оказа най-голямото разочарование, продажбите му са минимални
  • #1
    8 rate up comment 8 rate down comment
    thegangstagentle ( преди 6 години )
    Да се конглокира с Model X? Тоест да не изглежда като бременна консерва, да не е с интериорно качество като на Санг-Йонг и да няма ***, скърцащи и развалящи се задни врати.