IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Батерия, които се зарежда за секунда? След три години, обещават учени

Откритият в университета Дрексел нов материал ще улесни революцията на електромобилите

Батерия, които се зарежда за секунда? След три години, обещават учени

Една от най-досадните страни на модерния живот е нуждата непрекъснато да зареждаме мобилните си устройства. При очертаващата се електрическа революция при автомобилите досадата ще се удвои.

Батерия, които се зарежда за секунда? След три години, обещават учени

А сега си представете батерия, способна да се зареди изцяло не за 45 минути при смартфона, и не за 10 часа при автомобила, а само за някакви си части от секундата.

Ако работата на Института по наноматериали към Университета Дрексел в САЩ върви по план, още след три-четири години подобни батерии ще са факт и ще премахнат най-голямата пречка за налагането на електромобилите.

В основата на тази технология е изцяло нов двуизмерен материал, наречен MXene. Открит за пръв път едва през 2011, той се състои от два различни слоя с дебелина едва няколко атома, съставени от метални нитриди или карбиди.

Батерия, които се зарежда за секунда? След три години, обещават учени
Проф. Гогоци с един от колегите си от екипа

До момента екипът на професорите Мишел Барсум и Юри Гогоци е разработил близо 100 различни типа MXene, за разнообразни приложения. Предназначеният за батерии се състои от титаниев карбид и специален хидрогел, които образуват нещо като сандвич. Главното предимство на този материал е неговата свръхбърза проводимост.

При съвременните батерии йоните се складират в специални "портове", които на практика задържат електрическия заряд. Проблемът е, че пътечките до тези портове са ограничен брой - затова зареждането отнема много време. Освен това част от йоните така и не достигат до крайната цел, което води до загуба на енергия.

Ако обаче електродите на батерията се изработят от подобен MXene, ограничените пътечки до портовете ще се заместят с "широки магистрали", както обяснява членът на екипа Мария Лукацкая. Дори батериите с най-голям капацитет ще се нуждаят само от броени секунди за пълно зареждане.

Батерия, които се зарежда за секунда? След три години, обещават учени

Откритието е патентовано и публикувано в авторитетното списание Nature. Проф. Гогоци признава, че ще трябват поне три години, за да стане то готово за комерсиална употреба, но не се съмнява, че технологията ще работи и че цената за производството й ще бъде достъпна.
 

Тагове: mxene
0 от 500
  • #9
    45 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Дано не остане поредното кьорфишек-изобретение. Поне десетина такива новини съм чел в последните години. Какви революционни батерии е измислил Н-тия институт и как това ще промени света. Но до сега нищо от това не се е случило.
  • #8
    38 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Оле мале! Пак четем за Рено.
  • #7
    35 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Рено също са измислили такава батерия.
  • #6
    42 rate up comment 2 rate down comment
    до анонимко-разбирач ( преди 6 години )
    Точно двуизмерен материал си е - MXenes are a class of two-dimensional inorganic compounds. Двуизмерен в случая означава, че дебелината на слоя е само няколко атома, а не че реално е двуизмерен обект :) иначе има MXene с 3, 5 и дори 50 слоя. Като гледам графиката, този конкретно е трислоен, като сандвич
  • #5
    52 rate up comment 4 rate down comment
    Един с Тесла ( преди 6 години )
    Нека позная-ще стане ама трябват едни 10 милиарда долара за инвестиция за да се разработи откритието,нали?И след три години човека взе парите и каза ще видим.
  • #4
    41 rate up comment 4 rate down comment
    До ТИРАДЖИЯ ( преди 6 години )
    След време няма да има нужда от мъдри Тираджии, ще има телепортация.Уаххахахахаа.
  • #3
    51 rate up comment 10 rate down comment
    Един ( преди 6 години )
    Тва е сигурно 3тото велико откритие за тая седмица :) Всяка седмица има поне по едно такова дето водело до революция... А дет се вика за запалването на автомобила още си ползваме оловните акумулатори :) Дерзайте 2256та година може пък и да успеете :)
  • #2
    47 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
  • #1
    52 rate up comment 5 rate down comment
    тираджия ( преди 6 години )
    след време зареждането на батерия за кола, ще отнема толкова време, колкото и сега отнема да спреш да заредиш гориво.