IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всичко, което трябва да знаете за Type R

Култовата спецификация на Honda навърши четвърт век

Всичко, което трябва да знаете за Type R

В света на автомобилите е пълно с букви. Най-известните от тях – GTI, STI, AMG, RS – имат своя собствена репутация, изградена през годините и свързвана с най-специалните, мощни и бързи версии на познати модели. През 1992 Honda също влиза в елитния отряд с буквата R, добила в идните години популярност в словосъчетанието Type R. Но как започна всичко и какво трябва да знаем за най-пикантните модели на Hondaоттогава. Четете по-долу.

Всичко, което трябва да знаете за Honda Type R

Първият Type R е NSX

През първите три години на своя живот Honda NSX вече се е установила като достоен съперник на Ferrari, но японците искали нещо повече, затова през 1992 създали още по-мощна версия на модела. Кръстили я NSX Type R, а буквата „R” идвала от “Racing”.

Автомобилът бил произвеждан в лимитирана серия само за Япония и се доказал като безкомпромисен суперавтомобил. Японските инженери поработили не само по увеличаването на мощността, но и по солидното олекотяване. NSX Type R бил с цели 120 кг по-лек от обикновения NSX, благодарение на липсващите електрически стъкла, климатик, аудио система и шумоизолация, с които разполагала „цивилната версия“.

През 2002 било представено второто поколение на модела, което имало ново купе с по-добра аеродинамика и същото безкомпромисно поведение.

Всичко, което трябва да знаете за Honda Type R

VTEC сърце

Много от феновете на Type R се кълнат в преимуществата на системата за променливо газоразпределение VTEC. Съкращението идва от „Variable Valve and Lift Electronic Control” и обозначава иновативна система, която най-просто казано адаптира работата на двигателя според моментните нужди, които пък увеличава ефективността. Мнозина определят VTEC като нещо, което ни дава най-доброто от двата свята – нисък разход на гориво и висока мощност.

Червеното “H”

Всяка Honda Type R има червено “H”, вместо стандартното лого на японската компания, което е своеобразен начин да се почете първия болид на компанията във Формула 1. Той носи обозначението RA272 и води в състезанието за Гран при на Мексико през 1965, от старта до самия финал, отбелязвайки първата победа на японската компания в най-престижния пистов шампионат. В тази връзка много от Type R автомобилите са изпълнени в специалната бяла разцветка “Championship White” по подобие на състезателния болид.

Всичко, което трябва да знаете за Honda Type R

Type R на пистата

NSX участвал в различни GT състезателни серии в Япония, но истинските си успехи машината печели в шампионати за туристически автомобили, където Type R започва да гради репутацията си. Integra и Civic Type R печелят четири титли в Британския шампионат за туристически автомобили BTCC, а по-всичколичи, че през тази година на Honda й предстои пета. Освен титли, японските машини записват и десетки най-бързи обиколки.

Всичко, което трябва да знаете за Honda Type R

Завръщане в Америка

През 1997 Type R дебютира на пазара в Щатите под марката Acura. Първият модел отвъд Океана е Acura Integra Type R, който е създаден с хомологационни цели, за да може Международната автомобилна асоциация FIA да лицензира състезателния автомобил. Само 3823 такива автомобила намират своя дом в Щатите, като всеки продаден автомобил носи загуба, а не печалба на Honda. Впоследствие става ясно, че това се дължи на огромното инженерно ноу-хау, както и на слабите продажби. 

Производството на Integra приключва през 2001, с което това става последният официален Type R на Honda в САЩ. Преди появата на последния Honda Civic Type R, който излезе през тази година, разбира се.

Той е базиран на последната 10-а генерация на Civic и разполага с 316 к.с. Тъй като са наясно, че техния автомобил се съревновава със силна конкуренция от ранга на Ford Focus RS, японците дават всичко от себе си, за да го направят възможно най-добър.

Всичко, което трябва да знаете за Honda Type R

25 години Type R

За тези от вас, които са добри с математиката, вероятно вече е станало ясно, че през тази година се навършват 75 години от появата на първия Type R на Honda. За това време станахме свидетели на революционни суперавтомобили, спортни седани и огромен брой хотхечове, всимки с емблемата Type R на задния капак. През последния четвърт век тези коли се превръщат в любими на най-заклетите автомобилни ентусиасти.

Легендарната надеждност на Honda, комбинирана с водещи за класа нива на динамика, превръща Type R автомобилите в популярен избор за хората, които имат желание да изпробват новата си кола на пистата.

Всичко, което трябва да знаете за Honda Type R

Какво да очакваме?

Серия от интервюта с инженери от компанията загатва, че в Honda са склонни да продължат разрастването на Type R семейството.

Пикантни версии на Civic Type R, които най-вероятно ще имат задвижване на четирите колела, са една от най-сериозните възможности. Сегашното поколение на модела ще има по-дълъг живот от своите предшественици, а от Hopnda ще са принудени да се съревновават с най-добрите представители в класа на хотхечовете.

Последният хибриден суперавтомобил Honda NSX също е един от основните кандидати за логото на Type R, с което подмарката ще се завърне там, откъдето е тръгнала.

Снимки: Honda
 

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 5 rate down comment
    до: Дошовица ( преди 6 години )
    Дошовица е жената на Дошо. Явно Дошо по 5 пъти на ден е обладава, защото непрекъснато за мъжа си говори. Шавлива обаче ми се вижда, защото имам чувството, че си търси и още някой да е обладава. Права е жената. Толкова дупки само от едн чeп е невъзможно да бъдат запушени...п.с. ВАГи, мислех те, че пиkaeш прав, а ти си бил женичка. Казвай ги тези работи де! Все ще се намери от толкова мъже в сайта, кой да те oпънe. Руса си нали? По постовете ти познах. Тъмно руса...
  • #5
    3 rate up comment 17 rate down comment
    R ( преди 6 години )
    Ама сенокосачки!
  • #4
    4 rate up comment 10 rate down comment
    Дошовица ( преди 6 години )
    Автора е спал с Дошо тая вечер...Или поне го е обладал душевно!
  • #3
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Той тоя по рождение си е така, а не е от кафето.Иначе, като цяло такива статии ми харесват, но поне малко грамотно преписани.
  • #2
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тоя дето го е набирал текста на компютъра да си изпие кафето и да се събуди.
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Освен 4х4 Type R бих искал да видя и сериозна доработка от Mugen.