IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

2019: MotoGP и с електрически мотоциклети

Промоутърът на световния шампионат обеща нова състезателна серия

2019: MotoGP и с електрически мотоциклети

Електрификацията навлиза все по-бързо в света на моторните спортове – Формула Е стигна до третия си сезон и се развива все по-бързо, скоро ще станем свидетели и на пистов шампионат с електромобили Tesla Model S, феновете станаха свидетели на различни проекти за електрически прототипи, които да стартират в Льо Ман и т.н.

2019: MotoGP и с електрически мотоциклети

Естествено, няма как това да подмине и състезанията на две колела, като става въпрос за най-високата категория в пистовите мотоциклетни състезания – MotoGP.

Темата за това повдигна Кармело Еспелета, главен изпълнител директор на промоутъра на MotoGP – Dorna. Според него, проектът за състезания с електрически мотоциклети вече е сериозно напреднал и може да дебютира още през 2019 година.

В Dorna обсъждат пет състезания за електрически мотоциклети, всяко от които ще е с дължина поне 10 обиколки и се предвижда участието на 18 пилоти.

Подобно на началото на Формула Е, в първия сезон пилотите ще карат идентични мотоциклети, като четири производители вече са предложили да станат официален доставчик на състезателните машини за новата серия. Надпреварите ще като подгряващи за стартовете от MotoGP в Европа, което гарантира огромна зрителска аудитория – както на пистите, така и при телевизионното покритие.

Засега обаче електрическите мотоциклети ще могат да мерят сили с машините от клас Moto3 и се очаква максималната им скорост да е по-ниска – около 200 км/ч.

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Айде дано, че ми писна да ме проглушават на всеки светофар
  • #2
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Жоро ( преди 6 години )
    Да проявят иновативност и да оборудват електричките с говорители в аспуфа да замязат малко на истински хахаха Пълен смях са тея жалки състезаниица с електрички! Гледам ралита, пистовия шампионат, Формула 1 и др моторни, но състезания с електрички нищо не е в състояние да ме накара да гледам!
  • #1
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Dizo ( преди 6 години )
    Ужастттт,пистак със звук на бъжляк,тея хора хептен извъртяха,все едно да сложат на Ферари или Ламбо батерии,ще фалират до три месеца,къде се губи идентичността питам?!?!?