IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari тества радикална промяна във Formula 1

Пластмасовият "щит" около кокпита предпазва от летящи отломки, но разваля доста естетиката

Ferrari тества радикална промяна във Formula 1

Външният вид на болидите от Formula 1 ще се промени радикално в съвсем близко бъдеще - отново от съображения за сигурност. В предстоящия старт за Гран при на Великобритания Ferrari ще тества новия "щит" за кокпит, който при успех FIA планира да наложи като задължителен.

Ferrari тества радикална промяна във Formula 1

Целта на прозрачния щит, който опасва целия кокпит, е да предпази главите на пилотите от летящи отломки при катастрофи. FIA разпространи компютърна графика как ще изглежда конструкцията, изработена от поликарбонат.

В наши дни опасността от летящи отломки е сред най-сериозните в иначе достатъчно безопасната Formula 1. През 2014 Жул Бианки загина след получена травма в главата. Година по-късно пилотът от "Индикар" Джъстин Уилсън бе удар в главата от хвърчащи отломки и също почина.

Някои експерти по сигурността обаче са скептични за новата мярка и твърдят, че пластмасовият "щит" само ще затрудни пилотите да се измъкнат от болида при катастрофа. Почитатели на F1 пък се опасяват, че поликарбонатната конструкция ще развали естетиката на болидите.

Подобни съображения бяха основната причина FIA да се откаже от предишния си план за повишаване на сигурността чрез въвеждане на обръч над главите на пилотите.
 

Тагове: fia formula 1
0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Това на снимката изглежда доста по-добре от "обръчите" които тестваха преди. Освен това ще предпазва и от по-дребни предмети и няма да пречи на видимостта.
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Защото "FIA разпространи компютърна графика как ще изглежда конструкцията, изработена от поликарбонат"