IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Собственикът на Volvo се захвана с летящи коли

След Lotus, китайският гигант Geely погълна и Terrafugia

Собственикът на Volvo се захвана с летящи коли

Китайският автомобилен гигант Geely наскоро купи британската компания за спортни коли Lotus, а веднага след това се насочи към много по-рискова инвестиция – малката фирма Terrafugia, която има амбиции да създаде достъпна летяща кола, подходяща за ежедневна употреба.

Летящата кола става китайска

Първата голяма покупка на Geely в Европа беше шведската марка Volvo и китайците осигуриха подходящи условия за възраждането на Volvo, като компанията записва поредица успешни години по отношение на печалбата, ръста на продажбите и лансирането на нови модели. Предполага се, че при инвестицията в Lotus също няма голям риск, тъй като компанията има нужда единствено от нови модели, с повече индивидуалност и характер, за да може отново да се бори с Porsche и компания.

Terrafugia е основана през 2006 година от инженери, завършили MIT, а основният проект на компанията е създаването на автомобил със сгъваеми криле, който може да се превръща в самолет. Така се появи и първият прототип Transition, благодарение на който компанията събра предварителни поръчки и авансови плащания за бъдещия сериен модел на обща стойност 25 милиона долара.

Летящата кола става китайска

А наскоро компанията потвърди, че вече разполага с предпроизводствен прототип, който е бил демонстриран пред потенциални клиенти. За разлика от други подобни концепти, Transition има нужда от писта, за да излети, а водачът трябва да притежава и лиценз за пилот, тъй като возилото не е оборудвано със система за автономно придвижване във въздуха.

Крилата на Transition се сгъват чрез механизъм, който компанията продава и на армията на CAЩ и който се е доказал в ежедневието на военната авиация.

Летящата кола става китайска

През 2013 компанията обяви, че разработва наследник на Transition – TF-X, който ще излита и ще се приземява вертикално и освен това, ще може да лети автономно. Но досега не се е появил прототип на този модел.

Сега на сцената се появи Geely, като Terrafugia трудно се вписва в бизнес плановете на китайците, реализирани до момента. Досега Geely купуваше закъсали автомобилни производители: Volvo, Proton и Lotus са идеален пример за това, но все още не е ясна каква ще е съдбата на проекта за летящ автомобил.

Тагове: terrafugia geely
0 от 500