IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Китай арестуваха създателите на автобуса-платформа

Целият проект се оказа измама, задържани са 32-ма души

В Китай арестуваха създателите на автобуса-платформа

Епичната история около една от най-амбициозните китайски разработките през последните години - автобусът-платформа TEB (Transit Elevated Bus), завърши с огромен скандал. Полицията в Пекин обяви, че е арестувала 32-ма души, които са набирали незаконно средства за финансиране на проекта. На свой ред той вече е определян не като "революция", както беше при представянето му, а като "мошеничеството на века" и "национален позор", съобщава Shanghaiist.

В Китай арестуваха създателите на автобуса-платформа

Идеята беше да се създаде огромно превозно средство, придвижващо се на релси. Неговият салон се намира на височина от 2 метра, за да може отдолу да преминават два редици автомобили. Според създателите на превозното средство, то ще бъде по-удобно от всички познати до момента видове обществен транспорт.

В Китай арестуваха създателите на автобуса-платформа

Машината трябваше да побира около 1200 души, като нейните изпитания стартираха през август миналата година на специално отделен участът от път в град Цинхуандао, провинция Хейбей. В присъствието на журналисти и пътници, които бяха настанени в салона, TEB дори успя да измине няколкостотин метра, след което беше обявен за сензация.

В Китай арестуваха създателите на автобуса-платформа

Това явно впечатли инвеститорите и фирмата Huaying Kailai, която е собственик на компанията TEB Tech, набързо успя да привлече огромни средства от доверчиви спонсори. Само че 4 месеца по-късно готовата машина бе намерена изоставена в хангар, в който събираше ръжда. Представителите на TEB Tech така и не се появиха на мястото, което предизвика подозрения и полицията стартира разследване.

В Китай арестуваха създателите на автобуса-платформа

В крайна сметка се оказа, че от събраните над 1 млрд. юани (около 147 млн. щатски долара) за проекта са похарчени едва 200 млн. юана. По-голямата част от 70-те инвеститори в TEB си поискаха парите от Huaying Kailaiу, чийто президент и създател Бай Жимин също е сред задържаните.

Снимки: Twitter

Тагове: teb
0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ако приличахме на китайците поне 1/100 то нямаше да сме в момента най-бедните, крадливи и корумпирани в европа.Всяко стадо си има мАрша само у нас от мАрши не могат да се видят свестните. А тези хубавци ги пишете вече за умрели. Ако имахме китайските закони жив политик не трябваше да остане у нас.
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Идеята е добра и може да се довърши, а тия 32-*** ги отпишете.
  • #2
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нищо не си приличаме! Сега на тези в Китай ще им направят по още една дупка в главите! А, в БГ- познай .... Условна?! Или дори и толкованяма да е, като бутнат малко под масата.
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ех, Бай Жимин, бай Жимин ...Да беше си взел български паспорт като бай Ши-мини и щеше да си недосегаем!