IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ ще проверява и пътниците за неплатени глоби

Електронните фишове ще се връчват веднага на тези, които не са ги получили

КАТ ще проверява и пътниците за неплатени глоби

Нов стратегия предприема КАТ в опитите да си събере неплатените глоби от електронните фишове. При спиране на проверка на шофьор, органите на реда ще изискват и документите на возещите се в автомобила. И ако някой от тях има издаден, но невръчен фиш, документът ще се разпечатва и ще му се връчва направо на място.

КАТ ще проверява и пътниците за неплатени глоби

Именно невръчените електрони фишове са една от най-честата причина виновните да не плащат глобите си. Само преди дни стана ясно, че за първите 5 месеца от годината са издадени общо 138 335 такива документа за глоби на обща стойност 21,5 млн. лв. От тях до момента са платени около 6 млн. лв. Въвеждането на нови таблети в КАТ вече дава възможност за по-бърза проверка.

„Имахме доста голям проблем с връчването на електронните фишове – призна Росен Рапчев от „Пътна полиция” пред БНТ.  – Полицаите ходеха на адреси, не можеха да намерят дълго време хората, които са нарушили закона. Сега ще виждат и ще връчват на всеки един, не само на водачите, но и на всеки един пътник, който е в колата. Имаме вече случаи с по 12-14 връчени фиша на един човек.”

В момента полицията има право да спира за проверка дори без извършено от водача нарушение. В инструкцията на КАТ е записано, че автомобил може да бъде спрян при видимо нарушение на правилата за движение, неизправност или разположението на товара, които да създават опасност, ако начинът на движение и поведение поражда съмнения към шофьора за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество и данни или предположения, че е участвал в катастрофа или е извършил престъпление. Така преценката кой да бъде спрян е изцяло на проверавящите, тоест на полицаите.

От КАТ са категорични, че всички налични екипи ще бъдат изкарани по магистралите и пътищата през летния сезон. При проверките, освен за неплатени досега глоби, ще се набляга най-вече превишението на скоростта и на проявяването на агресия на пътя.

"Някои от водачите, които имат наложени глоби и не са си ги платили в срок, ще се простят със свидетелството си за управление, докато не си платят", категоричен бе Росен Рапчев. - Когато има агресивни водачи, те ще бъдат най-демонстративно изкарвани от пътя. Това ще е и превенция към останалите участници в движението”.

0 от 500
  • #10
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Загрижен ( преди 6 години )
    Уф дано децата да са си платили глобите, че ако ме спрат за проверка и изкарат някой фиш, ще им скъсам ушите! Зер вече са големи - на 3 и 5 год. са. Пък жената няма книжка, ама знам ли-може и там да изскочи някой фиш. Голяма простотия ей, социализъма ряпа да яде.
  • #9
    4 rate up comment 5 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Сигурен съм, че треперят като те видят :D аууу този е оня страшния от коментарите, не проверявайте жена му, че ще ви подкупва с еднолевки и ще ви скъса джобовете
  • #8
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Бургазлия ( преди 6 години )
    Само да не попаднете на някой не много кротък - като мен, който ви е набрал доста на наглите катаджии - герберасти и да се озове патрула най-демонстративно изкаран от пътя, рапчев!Мога да ти обещая рапчев, че ако някое ченге си позволи да провери жена ми - която е пасажер в колата ми, това ченге ще съжалява че ме е спрял, рапчев, защото много взехте да се увличате оли,гофрени!!! рапчев, как няма да превишавам скоростта извънградско като ограниченията са масово неадекватни, рапчев - т,ъ,п олиго
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Бургазлия ( преди 6 години )
    Как няма да имате проблем със събирането на глобите, като ги направихте огромни, рапчев! Кога ли ще ви уврат тъпите ченгеджийски кратуни че тотално сбъркахте подхода - с огромните глоби, рапчев и другата тиква - рановски, който е също толкова противен като теб, рапчев!!!Това най-демонстративно изкарване как да го разбирам, ще изблъсвате автомобили в стил нсо ли, рапчев?
  • #6
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Браво!За българина само глоби! Ама яки, само така нещата ще влязат в някакъв контрол. Пълно е с крет*ни и неадекватни индивиди
  • #5
    19 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тиквата иска да прибира повече пари в бюджета...така ще може да краде повече
  • #4
    18 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    тия наглеци съвсем искат да ни изгонят
  • #3
    31 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 6 години )
    Да, спират един автобус и цъкат фишове, фишове... даже ако искат да спират и влакове и самолети, и там да връчват фишове...
  • #2
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Wane ( преди 6 години )
    Чудесно, сега фуражките могат да събират рушвет от няколко човека наведнъж :)Иначе мярката ми изглежда доста отчаяна, ама дано свърши работа, защото положението по БГ пътищата е безумно. Почти никой не спазва много от правилата.
  • #1
    14 rate up comment 0 rate down comment
    1 ( преди 6 години )
    Хитро :) Доста народ ще реве.