IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Vauxhall VXR8 GTS – последният по рода си

Седанът си отива с най-мощната версия в историята

Vauxhall VXR8 GTS – последният по рода си

Исторически погледнато, на практика всички модели на британската марка Vauxhall представляват „клонинги” на автомобили на Opel, като разликата е единствено в емблемата и в решетката на радиатора. Има обаче и едно изключение – седанът Vauxhall VXR8 GTS.

Vauxhall VXR8 GTS – последният по рода си

Такъв Opel на практика не съществува, тъй като той е разновидност на австралийския модел Holden Commodore. Или по-точно е „напомпана” версия на суббранда HSV (Holden Special Vehicles). Тези машини се продават само в родината си – Австралия, както и на един чужд пазар – този във Великобритания. Това обаче ще приключи през ноември, когато компанията Holden затваря своите заводи.

С тях в историята отива и седанът Vauxhall VXR8 GTS. Все пак той ще получи шанс да се „сбогува” с английските си клиенти, за които е предвидена най-екстремната версия в историята на модела. Тя ще се казва GTS-R.

Новата модификация представлява копие на австралийския седан HSV GTSR, показан през февруари тази година. Двигателят V8 6,2 с индекс LSA е форсиран от 576 до 595 к.с., но максималният въртящ момент от 740 Нм се запазва. Така Vauxhall VXR8 GTS-R става най-мощният модел в историята на марката, като ще ускорява от 0 до 96 км/ч (60 мили) за 4,2 секунди, а максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч.

Клиентите ще избират между 6-степенна механична скоростна кутия или „автомат” със същия брой предавки. Трансмисията е със самоблокиращ диференциал, а окачването има регулируеми амортисьори  Magnetic Ride. Нови са 20-цоловите джанти, както и допълнителните въздухозаборници и аеродинамичните елементи по каросерията.

Vauxhall VXR8 GTS – последният по рода си

В Австралия ще бъдат произведени едва 15 бройки от Vauxhall VXR8 GTS-R, като цената на всеки един от тях е 74 500 британски паунда, тоест около 84 800 евро. Това ще бъде последният автомобил на Holden със задно предаване, като той ще бъде заменен от новия Commodore, който ще представлява копие на последното поколение на Opel/Vauxhall Insignia.

Снимки: Holden

Тагове: vauxhall vxr8 holden sv
0 от 500