fallback

Защо не бива да карате с джапанки и чехли

Този вид обувки са опасни, а в някои държави ще ви глобят заради тях

Компанията Ford проведе доста любопитно проучване, за да изясни с какви обувки трябва да се кара автомобил. Според данни на производителя, само във Великобритания неправилният избор на обувки води до 1,4 млн. катастрофи и опасни инциденти годишно.

  

Оказва се, че най-рискови са масово използваните през лятото джапанки и чехли. Причината е, че те могат лесно да се изплъзнат от крака на шофьора и да попаднат под педала. Това е и причината в някои европейски държави да бъде забранено карането с такива обувки. Във Франция глобата е 90 евро, а в Испания – 200 евро.

Според изследването обувката, която стои свободно на крака на водача, увеличава времето за спиране средно с 0,13 секунди. Това е достатъчно, за да може при скорост от 95 км/ч спирачният път да се увеличи с 3,5 метра. Освен това с такива обувки времето за преместване на крака от газта на спирачката е два пъти повече – около 0,04 секунди.

Оказва се, че около 6% от анкетираните предпочитат да карат боси, а 13,2 % избират именно джапанки или чехли. В същото време 32,9% от шофьорите са до такава степен убедени в своите възможности, че изобщо не ги вълнува с какво ще се обуят.

Затова и от Кралския автомобилен клуб на Великобритания препоръчват на шофьорите да не избират високи обувки, а такива с подметка до 10 мм, която е достатъчна за лесното и бързо преместване на крака от един педал на друг.

fallback
  • #4
    Анонимен ( преди 7 години )
    Аз си събувам чехлите и карам бос като ходя на морето и не е по различно от колкото с обувки(*** са добре гумирани). Колата е с ръчни скорости и я карам по същия начин. Не знам в правилника тук да има забрама да се кара бос.
  • #3
    GTE ( преди 7 години )
    Има един много известен тираджийски трик - като се чустваш уморен и събуваш обувките и подкарваш бос. Това разънва и ободрява. Проверено. Този масаж на краката явно наистина действа.
  • #2
    Анонимен ( преди 7 години )
    В Германия е забранено да караш с джапанки или чехли. Ако те спрат полицаи отнасяш солена глоба и не можеш да продължиш докато не си обуеш нормални обувки. Ако нямаш такива ти вземат ключовете на автомобила и викат репатрак, който ще си го платите допълнително около 300 евро струва, но много зависи от града и къде са ви спрели. Така, че за джапанките и чехлите е много правилно. Виждал съм селяни и боси да карат. А най ми е тъжно като видя моторист с чехли, потник и къси ***. Нямам думи...
  • #1
    потрес ( преди 7 години )
    Доста грамотно написано, евалата, аматьори!
fallback
Последни