IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Холандци готвят сериен автомобил на слънчеви батерии

Вече се приемат поръчка за колата, като капарото е 19 000 евро

Холандци готвят сериен автомобил на слънчеви батерии

Група студенти от Техническия университет в. Айндховен, обединени под името Solar Team Eindhoven, обявиха, че са започнали разработка на сериен автомобил на слънчеви батерии.

Холандци готвят сериен автомобил на слънчеви батерии

Бъдещият автомобил носи имието Lightyear One, се съобщава на сайта на проекта. Според създателите му, той се захранва от чиста слънчева енергия и при подподящи условия може да се движи в продължение на няколко месеца без зареждане. За един ден машината събира толкова енергия, колкото му е нужна за през нощта.

Количеството на изминатите километри ще зависи изцяло от интензивността на слънчевата светлина и на дните с ясно време. Например, на Хавайските острови колата ще може да измине 20 000 км годишно, в Ню Йорк - 14 000 км, а в Амстердам - 10 000 км.

Техническите подробности за Lightyear One се пазят в тайна. Според изданието Electrek, в момента големият проблем е, че при тегло на серийния автомобил от 1300 кг. на практика е невъзможно да се поставят достатъчно слънчеви батерии за негово задвижване. Групата студенти е построила експериментална машина, която се е движела, но нейното тегло е било едва 400 кг.

Въпреки това, в Solar Team Eindhoven вече приемат поръчка за колата. Желаещите трябва да внесат капаро от 19 000 евро, което е 10% от цената - 190 000 евро. Първата партия от 10 автомобила трябва да излезе през 2019 г. А за следваща година холандците предвиждат производството на 100 бройки.

Снимка: Solar Team Eindhoven
 

Тагове: lightyear one
0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Мръсна Партенка ( преди 6 години )
    Фалшива новина в стар стил - *** партенка.
  • #2
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Undead ( преди 6 години )
    Не вярвам да съберат повече от 4кв.м фотоволтаици върху колата с максимална мощност 800W. 280 слънчеви дни по 8 часа средно са почти 1800квтч. Рядко максималната мощност ще е достижима, но все пак има някакъв потенциал, а и фотоволтаиците стават все по евтини всяка година
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами те са си признали в статията че до момента нямат нищо реално. Просто мечта, желание, фантазия.