IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-скъпите коли в последния търг на Sotheby's

Mercedes 300 SL Roadster се продаде по-скъпо от култовото Ferrari F40

Най-скъпите коли в последния търг на Sotheby's

В началото на месеца стана ясно, че аукционна къща RM Sotheby’s са на път да продадат класически Mercedes-Benz 300 SL Roadster на търг в Санта Моника. Събитието се проведе миналия уикенд и колата наистина бе продадена - при това за впечатляващата сума от 1 100 000 долара. Освен с възможността да се прибере с великолепен класически роудстър, новият собственик, пожелал анонимност, е получил пълна документация, както и сервизни книги, инструменти и куфари, които вървят в комплект с колата от завода.

Кои бяха най-скъпите коли в последния търг на Sotheby's? - НЕ

В автомобилните среди Mercedes-Benz 300 SL Roadster се смята за един от най-красивите автомобили в света. Още повече, че през тази година величественото кабрио празнува своя 60-и юбилей. Конкретно тази кола е преминала през пълна реставрация, а когато е излязла от завода преди 57 години, тя е била боядисана в ярко червено, което германците наричат Fire Engine Red. При процеса на пълно реставриране обаче, автомобилът е бил пребоядисан в светло зелена разцветка (Light Freen Poly), както е видно и от снимките. Мекият сгъваем покрив също е бил сменен и от бежов е станал тъмно зелен.

Кои бяха най-скъпите коли в последния търг на Sotheby's? - НЕ

Интересното в случая е, че на същия търг под чукчето е минало и Ferrari F40 от 1992, което е било продадено за по-ниската сума от 957 000 долара. Въпросната машина е била изпълнена в класическата червена разцветка Rossa Corsa и през целия си живот е изминала едва 25 749 километра. Автомобилът е от американската спецификация на модела и е един от едва 1311 екземпляра F40, които Ferrari създава. Наскоро колата е била сервизирана от GTO Engineering и организаторите на търга твърдят, че е в безупречно състояние както отвън, така и отвътре.

Кои бяха най-скъпите коли в последния търг на Sotheby's? - НЕ

За да добиете представа що за сериозен автомобил е това, на една от табелките по купето се казва: “Внимание - в случай че автомобилът се управлява на състезателна писта или при скорости над 300 км/ч, проверете в инструкциите за експлоатация за подходящото налягане в гумите.” Доста впечатляващо предупреждение за автомобил, който първоначално се появява през 1987, нали?

Кои бяха най-скъпите коли в последния търг на Sotheby's? - НЕ

Припомняме, че официалната максимална скорост на Ferrari F40 е 320 км/ч и е регистрирана от германското издание Auto Motor und Sport на италианския овал “Нардо”. По време на същия тест, Porsche 959 Sport успява да запише максимална скорост от 326 км/ч.

Кои бяха най-скъпите коли в последния търг на Sotheby's? - НЕ

Топ 3 на най-скъпите автомобили, продадени на търга на Sotheby’s в Санта Моника, завършва Duesenberg Model J Convertible Berline от 1929, който бе продаден за 880 000 долара.

Снимки: Sotheby's

 

0 от 500