IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar Land Rover показа първия си автономен всъдеход

Машината разполага с безпилотни системи от четвърто ниво

Jaguar Land Rover показа първия си автономен всъдеход

Компанията Jaguar Land Rover демонстрира възможностите на своя първи автономен всъдеход на полигона HORIBA MIRA в град Нунийтън. Безпилотната система от четвърто ниво бе поставена на автомобил Range Rover Sport, съобщава Autocar.

Jaguar Land Rover показа първия си автономен всъдеход

С помощта на автономната технология машината може напълно самостоятелно да се движи по пътищата, но присъствието на шофьор в салона е задължително. В компанията планират да започнат изпитания на безпилотната система на обществените пътища край Ковънтри и Милтън Кейнс.

Системата включва нови сензори - лидари, камери и ултразвукови датчици. С тяхна помощ технологията сканира пътя пред автомобила и анализира получената информация за оптималната среда. Автомобилът, без помощта на водач, може да преминава през кръгови, да различава пътни знаци и да реагира на сигналите на светофарите.

Използваната в момента технология ще бъде допълнена със система за взаимодействие между превозните средства, като те ще си общуват и с обкръжаващата ги инфраструктура. За целта Jaguar Land Rover планира да използва повече от 100 тестови автомобила, които да тестват технологията през следващите 4 години.

В плановете на компанията влиза и оборудването на машините с автономна система за придвижване по тежки терени. Тя ще включва и функция Off-Road Connected Convoy, благодарение на която водещата кола в колоната ще може да праща информация на останалите за препятствия на пътя. Така те ще могат да избират оптималните настройки на придвижване в подобни ситуации.

Снимка: Autocar

Тагове: jaguar land rover
0 от 500