IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Инженер от NASA изобрети "приятелски клаксон"

С тази джаджа никога вече няма да отнасяте ругатни по светофарите (ВИДЕО)

Инженер от NASA изобрети

 Клаксонът е незаменима част от живота ни на шофьори, но има и един съществен проблем: винаги звучи някак прекалено тревожно и изнервено. Ако целта ви с него е да предотвратите катастрофа, това е чудесно. Но ако просто искате да привлечете вниманието на разсеян пешеходец, или да подсетите шофьора пред вас, че вече е зелено, гръмкият ви клаксон само ще ги стресне и ядоса.
 

 
Затова с проблема се е захванал Марк Роубър, бивш инженер от NASA, който в последните години се е посветил на практичните изобретения и на канала си в YouTube. Марк е запретнал ръкави и е създал най-приятелския клаксон в света.

Това не му е струвало кой знае колко - три бутона от магазина, звуков чип и усилвател, общо за по-малко от стотина долара. Резултатът е клаксон с три различни звукови сигнала. Най-често използваният е две бързи изчуруликвания, доста по-тихи от стандартния клаксон, които привличат внимание, без да дразнят.

Инженер от NASA изобрети

Вторият е дори по-тих, предназначен най-вече за пресичащи пешеходци. За сметка на това третият е свързан със сирена като тази, която се използва в локомотивите, и може да изкара акъла на някой, който наистина ви подразни на пътя - в случая с Марк това са двама тийнейджъри, които са решили да си играят със своите фиджет-спинъри точно на пешеходната пътека.
 

 

Тагове: nasa youtube
0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Corsa ( преди 6 години )
    Корса B с въздушна възглавница явно не си имал (има само 1, в геврека). Моята е производство 1996 година.Виж мобиле-то, има ги много такива, моята не е "уникат" :)
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    zoom in ( преди 6 години )
    Абе то хубаво 3 вида клаксон, ама от сега усещам, че ще има такива, дето ще ползват само третата степен - тая със сирената...
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За коя Корса от преди 20 г. става на въпрос.Имал съм Корса А и Б. И на двете не е имало подобно нещо. Трябва да е Корса Ц тогава, но тя излиза не преди 20 г. а по-рано и няма как да е на 20.
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Кибик1 ( преди 6 години )
    Еее бай Корса, ама кърмъзъ копче нямаш нали ...
  • #1
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Corsa ( преди 6 години )
    Е сега ми махнаха кИфтИетата от отчИтИ.Моята 20 и кусур годишна Корса го има това нещо още в момента, в който е излезнала от завода (за без пари). Само дето при мен бутоните са 2, а не 3 (намират се в двата края на средната част на геврека). Лекичко натискаш и деликатно напомяш на заспалия пред теб, че е време да става. Е, вярно, свирва само 1 път, но ако си бърз с пръстите (а аз съм бил радист в казармата и съм бърз) можеш да свирнеш деликатно няколко пъти.Ай лек ви път!