IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hennessey официално предизвика Bugatti Chiron

Хиперколата Venom F5 ще развива рекордните 480 км/ч

Hennessey официално предизвика Bugatti Chiron

Тексаската компания Hennessey обяви за предстоящата премиера на хиперколата си Venom F5, която ще спори с Bugatti Chiron за званието "най-бърз сериен автомобил на планетата". Машината ще бъде показана до края на годината, като ще развива максимална скорост от 480 км/ч.

Hennessey официално предизвика Bugatti Chiron

За работата над хиперколата, включително сглобяването и производството, Hennessey е открила дъщерно предприятие Hennessey Special Vehicles. От компанията твърдят, че новият автомобил ще бъде построен на собствено шаси, а не на платформата на познатия вече модел Venom GT. Каросерията ще бъде от карбон, благодарение на което теглото ще е около 1,3 тона.

Името на хиперколата е заето от Скалата  на Фуджита, която служи за класифициране на торнадо. Там степента F5 означава невероятно скорост на вятъра, която събаря къщи и изтръгва асфалтовото покритие, като изхвърля дори тежки превозни средства на стотици метри разстояние.

Hennessey официално предизвика Bugatti Chiron

Засега други технически данни липсват, но според неофициалната информация автомобилът ще получи доработения 7,0-литров V8 двигател с 2 турбини от Venom GT. Мощността на мотора ще бъде увеличена от 1244 на 1400 к.с., като той ще се съчетава със секвенциална скоростна кутия.

Hennessey Venom GT успя да задмине Bugatti Veyron по максимална скорост, след като купето разви 435 км/ч, а роудстърът - 427,3 км/ч. Постижението на купето обаче не бе вписано в Книгата на рекордите Гинес, тъй като бе записано само в едната посока, а по правилник се приема средната скорост, постигната и в двете посоки.

Hennessey официално предизвика Bugatti Chiron

Така Veyron си остава най-бързият сериен автомобил със своите 431 км/ч. В Bugatti на свой ред са сигурни, че наследникът Chiron ще успее да подобри това постижение, като развие около 460 км/ч.

Снимки: Hennessey

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Те бугати да не би да пускат колата си на писта?Това са толупи за каране направо.. и нищо повече.
  • #2
    13 rate up comment 7 rate down comment
    Другаря ( преди 6 години )
    Да дойде да предизвикат продукцията с картофи! Тези легени дори 1 чувал със самоковски компир не могат да докарат, а моя московец 500кг картофи кара + 5 човека с мотиките!Аре у лево,,, *** ви на капитализма, що не направите една кола на цената на москвич, по-практична, по-здрава и по-евтина?***
  • #1
    20 rate up comment 6 rate down comment
    snaky ( преди 6 години )
    Пак ли ще пуши като комин на ТЕЦ отзад, като онзи предишния турбиниран леген? Стават смешни вече. Като им е толкова бърза колата що не я пуснат на някоя писта да видим дали ще бие Р1 или 918? Или и тази ще върви само направо...