IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Украинската суперкола – 1000 к.с. и 1000 км пробег

Бензиновата версия на Himera-Q ще получи двигател от Audi R8

Украинската суперкола – 1000 к.с. и 1000 км пробег

Проведеният през уикенда в Киев автомобилен фестивал New Cars Fest можеше да остане напълно незабелязан, ако на него не бе показана бъдещата украинска суперкола Himera-Q. Засега тя е само пълноразмерен макет, но според нейните създатели през ноември ще бъде готов и реален автомобил.

Украинската суперкола – 1000 к.с. и 1000 км пробег

Планира се излизането на две версии – бензинова и електрическа, като и двете ще предлагат впечатляващи характеристики, което донякъде предизвиква съмнения в реализирането на проекта. Електрическият вариант на Himera-Q ще получи 4 електромотора – по един на всяко колело, със сумарна мощност 1000 к.с. и батерии, осигуряващи пробег с едно зареждане до 1000 км.

Начело на проекта е компанията Jazz Continental на живеещия в Монако украински бизнесмен Андрей Джазовский, който има известен опит в автомобилостроенето. Той се ограничава в създаването на реплики на стари коли, построени върху нови шасита. Най-известният му проект е купе в стил ГАЗ-21 с агрегати на BMW.

Показаната двуместна Himera-Q привлича с футуристичния си дизайн с агресивна част, в която доминират големи въздухозаборници. Той е дело на казахстанеца Владислав Лузин. Шасито на автомобила е направено от испанската компания Spania GTA, която стана известна със своята суперкола GTA Spano. Нейното излизане в серия също предстои.

Украинската суперкола – 1000 к.с. и 1000 км пробег

До момента са създадени два прототипа от украинската машина (на снимката), които в момента се доработват именно в Испания. Техният монокок е направен от графен, а същият материал е използва и за акумулаторните батерии с капацитет 86 кВт/ч, които трябва да осигурят обявения от създателите на Himera-Q пробег.

Самата батерия също е испанска и макар да не се спомеманава нейният производител, се счита, че това най-вероятно е компанията Graphenano. Тя разработва полимерни графенови акумулатори, след като получи сериозни китайски инвестиции. Именно същата фирма направи и монокока за GTA Spano.

Украинската суперкола – 1000 к.с. и 1000 км пробег

В разработката на украинския автомобил участва и канадската фирма Exploride, която е подготвила иновационен проекционен дисплей. На него ще излиза цялата необходима информация от смартфона на водача, започвайки от музиката и завършвайки с данните на навигационната система.

Що се касае до версията с бензинов двигател, тя ще получи бензинов V10 от Audi R8. Тази модификация се оценява от авторите на проекта на 500-550 000 евро. Електрическият вариант ще струва около 700 000 евро. Според Джазовскии, компанията му вече получила десетки поръчки, една от които е от холивудски актьор-суперзвезда. Той обаче е пожелал поне засега да остане анонимен.

Украинската суперкола – 1000 к.с. и 1000 км пробег

Създателите на суперколата не смятат да се ограничават само с един модел. Те подготвян е още една подобна машина, която ще носи името Xeno (на снимката), както и цяло семейство компактни градски електромобили с вместимост между 3 и 7 човека.

Снимки: Jazz Continental
 

Тагове: gta spano himera-q xeno
0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    С тоя двигател от Ауди толкова, 1000км и на сметището.
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сега електромобили с батерия 100квтч изминават 500км със спокойно шофиране. Тия от статията доста спекулират с пробега. Рекорда с Тесла Модел S с 85квтч батерия е 853км
  • #5
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Jiko ( преди 6 години )
    Такава кола,а и която и да е спортна без звука от двигателя не ми я хвалете,не си кривете душата и кажете,че такъв вид коли с наредени една до друга батерийки са наполовина спортни коли,въпроса не е само до speed
  • #4
    1 rate up comment 2 rate down comment
    jhfhj ( преди 6 години )
    86кв батерии 1000кс пък 1000 км пробег нещо не излизат сметките с тия коне , то даже и 100 коня да са пак не излизат сметките , някой ако може да смята по-добре нека сметне , ама на мен не ми излизат
  • #3
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не разбирам от къде идва "украинското" -сглобява се в Испания, частите немски, испански, кандаски и каквото още. Дизайна - от казахстанец. А и никога няма да се слобява в Украйна - там имат режим на тока, ще правят електрически суперколи ? Сигурно.Не чаткам.
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Както написах и преди няколко дни, отзад колата изглежда страхотно.Отпред обаче е много зле - прилича на кашалот!
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    VAG - Bee