IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Роботите постепенно променят живота на автомобилистите (ВИДЕО)

Автономните коли са далеч, но други системи съвсем скоро ще заработят

Роботите постепенно променят живота на автомобилистите (ВИДЕО)

Умните устройства отдавна вече превзеха планетата, макар и мнозина да не го признават. За бъдеще те ще се увеличават, като автомобилната индустрия е един от най-важните отрасли за тях. Пълноценната поява на автопилот все още е доста далеч, но като цяло роботите могат да облекчат живота на шофьорите в близките години. Ето кат ще стане това.

Робот-зареждач на гориво



До този момент човек винаги сам е трябвало да зарежда автомобила. Този процедура е доста проста – поставяш маркуча, наливаш гориво, плащаш и си тръгваш. Е, както става ясно от видеото, тази дейност може да се извършва и от машина. Нейните създатели твърдят, че ще го прави с около 30% по-бързо от човек. Това ще спести и време, и средства.

Робот-паркировач



Мъчите се с търсенето на място на подземния паркин? Страхувате се да не ожулите вратите на паркираните в съседство коли? Решението за тези проблеми отново е машина, която вече работи на летище „Шарл де Гол” в Париж. Тя взима автомобила и го занася на определеното място. От шофьора се иска само да остави колата си в специален бокс, който ще изчезне в близко бъдеще. Тогава автомобилът ще се оставя на паркинг, където роботите сами ще го „разпределят” на определено място.

Робот-продавач



Защо да не се продават автомобили по същия начин като шоколади или безалкохолни напитки? Автомати за храни има в цял свят, а в САЩ вече действа фирмата Carvana, която продава коли, при това по доста лесна схема.

Клиентът първо влиза на сайта на компанията, като може да ползва и приложение за смартфон. Там си избира автомобил (нов или на старо), прави застраховка и плаща онлайн. Цялата процедура отнема 20 минути, след което Carvana доставя автомобила на място, от което клиентът може да го вземе, когато му е удобно.

Основният плюс на подобна система е отсъствието на автосалон с голям щат сътрудници, което съответно позволява сваляне на цената. Според шефовете на Carvana, при някои от предлаганите от тях коли, разликата достига до 2000 долараа.

Дрон

Роботите постепенно променят живота на автомобилистите (ВИДЕО)

Сега дроновоте летят на големи разстояния, правят качествени снимки или видеа, като някои от тях дори не са чак толкова скъпи. Тези машинки обаче вече навлизат и в автомобилния бранш, като могат да бъдат полезни за собствениците на всъдеходи. При придвижване по тежък терен, дронът лети напред и разузнава пътя, като така водачът знае какво да очаква.

Подобно нещо вече предлага Nissan, който пусна партида от своя X-Trail с дрон. С помощна на пулт за дистанционно управление квадрокоптерът предава картина от 14-мегапикселова камера. При напълно заредени батерии, дронът може да работи в продължение на 25 минути.

Какво да очакваме?


Вероятно съвсем скоро ще има роботи, които ще ни накарат да забравим за обслужването на автомобилите. Те ще карат колата за смяна на масло или на автомивка, например. Ще е доста удобно, спор няма.

Снимки и видео: Auto.Mail

0 от 500