IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Michelin направиха автомобилна гума на бъдещето (ВИДЕО)

За изработката е използван корал и технология с 3D- принтер

В Michelin направиха автомобилна гума на бъдещето (ВИДЕО)

Идеята за автомобилна гума, която не използва въздушно налягане в своята конструкция не е нещо нова. В Michelin обаче решиха да стигнат още по-далеч и представиха гума, която може не само да се възстановява в домашни условия, но и да си общува с превозното средство.

В Michelin направиха автомобилна гума на бъдещето (ВИДЕО)

Засега това е само концептуален модел, който представлява прототип на гумата на бъдещето. По замисъла на нейните създатели, тя ще може да се използва след няколко десетилетия. Гумата няма въздух, а за направата на нейното покритие е използван естествен материал – в случая корал.

За самото колело са използвани и разлагаеми биоматериали, като по този начин се решава проблема с негоно унищожаване след излизането му от строя. Инженерите на компанията обаче твърдят, че срокът на годност на техния продукт ще бъде същия като на автомобила, за който се използва.

Най-бързо износващата се част на гумата е нейният протектор и от Michelin предлагат използването на 3D-принтер за неговото възстановяване. Това означава, че собственикът на автомобила ще може сам да оправи пострадалата част. Кога ще трябва да стане това,ще подскаже самата гума, тъй като тя ще бъде оборудвана със специални датчици, свързани с електроннна система на автомобила. Така ще се използва сегашния принцип, при който системата контролира налягането в гумите и когато то спадне, тя уведомява шофьора.

Според експертите от Michelin, благодарение на използваните материали, гумата ще бъде много бо-безшумна от досега. Освен това ще се повиши комфорта при придвижване, в това число и на безпилотните автомобили, където акустучният комфорт е по-важен, отколкото при сегашния транспорт.


Снимка и видео: Michelin

 

Тагове: michelin
0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    могат просто да направят бактерия която яде гума и произвежда гориво.защо са нужни сензори и датчици в гумата?ми тя става тотално зависима от цяла система с компютри и сензори не само в колата,гаражът,но и пътят.скапе се някъде нещо и колата спира.Защото пътян не може да я управлява..
  • #2
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Както мишелин фантазират за бъдещите гуми и ние фантазираме за пътища без дупки, и двете обаче е ясно че скоро няма да се случат!
  • #1
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Кольо ( преди 6 години )
    На баба ти хвърчилото...как ще туриш на гума сензори и ще скачаш по дупките в БГ? колко ще струва това чудо, кой майстор в БГ ще може да използва 3D принтер, или още повече компютър да разгадае, какво иска гумата?Хубаво си фантазират, маа...Аре стига глупости!