IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От днес вече няма роуминг в ЕС. Какво значи това?

Занапред спокойно ще можете да ползвате навигацията от телефона си, когато пътувате

От днес вече няма роуминг в ЕС. Какво значи това?

От 15 юни окончателно отпада таксата "роуминг" в рамките на Европейския съюз, а също и на териториите на членуващите в Европейската икономическа зона Норвегия и Исландия.
Всички мобилни оператори са длъжни автоматично да въведат промяната, без значение на какъв договор са клиентите им - това е изискване на европейски регламент 531 от 2012 година.

От днес вече няма роуминг в ЕС. Какво значи това?

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА? Ако имате включени безплатни минути за разговори в България, те стават валидни и в споменатите 30 страни, без никакви допълнителни такси. Вече няма да се начислява и такса при входящи обаждания. Цената на разговорите извън безплатните минути се определя "спрямо стандартната цена на минута към други фиксирани или други мобилни мрежи в съответния план", уточняват от българския оператор "Виваком".

КАКВО СЕ СЛУЧВА С МОБИЛНИЯ ИНТЕРНЕТ? Ако имате неограничен безплатен интернет в България (повечето договори у нас са такива, няма значение дали имат лимит на високоскоростния пренос), тогава можете да ползвате безплатен нет и в ЕС, но с ограничение. То се изчислява, като месечната ви такса се раздели на регулираната максимална цена за роуминг на едро, определена от Европейската комисия, и после се умножи по две.
Извън това количество нетът се таксува по 1.4 стотинки на мегабайт. Досега интернет роумингът струваше между 14 и 69 стотинки на мегабайт, в зависимост от тарифния план.

От днес вече няма роуминг в ЕС. Какво значи това?
Никакви такива надценки повече

АКО ПЛАНЪТ ВИ Е с фиксиран обем в мегабайтове, в роуминг ги ползвате до изчерпването им и след това плащате същата цена на мегабайт, която е предвидена в договора ви и за България.
Ако нямате включен интернет в тарифния план, можете да го ползвате в роуминг на цената, на която се предлага и у нас.
Едно от най-полезните последствия е, че вече спокойно можете да ползвате онлайн навигацията на телефона си при пътувания в чужбина. Само имайте предвид, че за страни извън ЕС и ЕИЗ остават валидни старите кожодерски цени - до 7 лева на минута за изходящо повикване в държави като Сърбия или Швейцария, и до 25 лева за мегабайт мобилен интернет.
 

Тагове: here google maps
0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сваляме карти обаче за трафик информацията и free spotify си трябва Internet.Както е отбелязал колегата ЕС и демокрацията ни отнеха роминга а скоро и дебелите цени на газа и ако ни отнемат и корумпирания банков надзор (в проект) и корумпираната милиционеро-прглокоско-съдийска *** може да се откъснеме от комунизЪма.
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Striker ( преди 6 години )
    Супер е това. Само дето си сваляме карти на съответната страна и ползваме офлайн навигация от почти 10 години...ама няма значение, де:)
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Защо да не е за автомобилен форум тема, колега, нали теслата е за хората, които пътуват, особено с автомобил. Това с цените за Сърбия е безобразие, преди години Ментел ги обясняваха с това, че сръбския оператор си изграждал мрежата и имал големи разходи. *** оттогава минаха 10 години, цените са си същите. Сигурно сръбския оператор си изгражда вила на морето
  • #6
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Наближавайки Сърбия данните си ги изключвам. Съветвам всеки да прави това. Цената е 20 кинта без ДДС за мегабайт. Добре че сме в ЕС, та да натискат нещата отвън. Примери много
  • #5
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    колко плащаш за нещо си в швейцария, вероятно е изключително интересно за хиляди хора. За жалост не и за мен :)
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Интересно ( преди 6 години )
    Къв нормален хляб в швейцария като тия нации не ядът хляб??! При мене хлябът е 1,65 паунда..цените са според стандата на държаъа и заври бмв отзаде...всичко кара новата Хонда Сивик най -вече
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Какво значи ли? Че евроромите ще си говорят почти без пари :)
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Точно толкова, тази пролет пътувах в Швейцария, наложи се да си проверя пощата, излезе ми към 60 кинта
  • #1
    20 rate up comment 4 rate down comment
    zoom in ( преди 6 години )
    Ей начи... демокрацията и ЕС ни отнеха и роуминга.