IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо мирише на бензин в колата?

Мнозина подминават този проблем, но той може да създаде доста неприятности

Защо мирише на бензин в колата?

Миризмата на бензин в салона на автомобила е едно от нещата, с които почти всеки шофьор се е сблъсквал. Това всъщност не е само неприятно усещане в носа, а симптом, че в горивната система на автомобила има някакъв проблем. Какъв обаче е той?

Защо мирише на бензин в колата?

По принцип, миризмата на бензин се усеща по-силно при топло време, тъй като тогава горивото се изпарява по-силно. През зимата капка бензин най-вероятно би останала незабелязана, но през лятото е точно обратното. И първото място, което трябва да бъде проверено задължително, е гърловината на резервоара.

Тя обикновено е заварена за самия резервоар, но при движение от вибрациите и дупките на пътя, именно там се образуват пукнатини или се увреждат уплътненията. И през тях излизат не само пари, но и капки бензин. След това, особено при движение в градски условия или при стоене на светофар, те влизат във вентилационната система.

Повечето съвременни автомобили разполагат със специални устройства, улавящи бензиновите пари. Всяко устройво обаче рано или късно излиза от строя, като това обикновено се случва отново през лятото. Тогава в нагретия резервоар бензинът се изпарява по-силно и парите създават повишено налягане. То им позволява да проникнат навън и съответно да попаднат в салона.

Друга причина за мириса на бензин в купето е неизправност на катализатора. Неговото предназначение е да доизгаря излизащата от двигателя смес, но когато остарее, катализаторът не може да се справя с тази задача. И съответно частици от неизгоряло гориво се оказват в атмосферата, а след това и в салона на автомобила. Това важи и за по-старите превозни средства, чиито собственици решават да премахнат самия катализатор и да го заменят с обикновена тръба.

Най-опасната причина за появя на мирис в салона си остава изтичане на бензин от самата система. Пробойната може да бъде навсякъде по пътя от резервоара до двигателя. Често повредите се дължат на изхабяване на уплътненията или на „скоковете” в дупки и през бордюри, които автомобилът търпи. Впрочем, самият горивен филтър също може да протече без някакво конкретно въздействие. Това става ако заради зареждане с некачествено гориво, той просто излезе от строя.

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Тошо ( преди 3 години )
    Това с катализатора ме уби .пишете страшни глупости .моля не запълвайте сайтовете с некомпетентни мнения
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
  • #4
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Младен ( преди 6 години )
    Това че миришело пт катализатора е уникална тъпотия. Както и че той го доизгарял.
  • #3
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мирише щото има,кога няма не мирише.
  • #2
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мирише на бензин, защото карате премиум трошки от Горубляне и Дупница, вместо да си купите нови автомобили за тия пари, както правят разумните хора в цяла Европа!Дори и румънците са 20 години напред в сравнение с бай ***!
  • #1
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Тя обикновено е заварена за самия резервоар, но при движение от вибрациите и дупките на пътя, именно там се образуват пукнатини или се увреждат уплътненията. И през тях излизат не само пари, но и капки бензин. След това, особено при движение в градски условия или при стоене на светофар, те влизат във вентилационната система." Ако караш назад може би, иначе няма шанс! Интересна мисъл