IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ФИА разследва катастрофата на Хамънд в Швейцария (ВИДЕО)

Тв водещият се разминал с удар в къща

ФИА разследва катастрофата на Хамънд в Швейцария (ВИДЕО)

Световната автомобилна федерация (ФИА) ще разследва катастрофата на тв водещия Ричард Хамънд, при която беше унищожен електрическия супер автомобил Rimac Concept One, а звездата се озова в болницата с контузии. Катастрофата стана в Швейцария по време на снимки за шоуто на Amazon The Grand Tour, което се води от бившите звезди на Top Gear на BBC Джеръми Кларксън, Джеймс Мей и самия Хамънд.

ФИА разследва катастрофата на Хамънд в Швейцария

Тримата са били част от атракциите за феновете на швейцарското планинско състезание Hemberg Bergrennen, което е първи кръг от националния планински шампионат. Хамънд излетя от трасето, след като е пресякъл финала на трасето, а след падането в дерето и преобръщането през съседен път, електромобилът с мощност над 1000 к.с. се запали и изгоря почти целият. Хамънд беше откаран с хеликоптер с болница в Санкт Гален, където претърпя операция на коляното.

ФИА разследва катастрофата на Хамънд в Швейцария

Швейцарската моторспорт федерация потвърди, че е получила запитване от ФИА във връзка с инцидента, както и поръчката за пълно разследване на катастрофата. От ФИА са изискали от швейцарците максимално подробни резултати, защото в централата, ръководена от Жан Тод са на мнение, че този инцидент „помрачава имиджа на спорта”.




Ключов момент в разследването ще се окаже отговорът на въпроса защо Хамънд е карал твърде бързо преди завоя, на който излетя, като се има предвид, че вече е бил пресякъл финала на трасето за планинското състезание.

Хамънд и колегите му са изпълнявали „шоу изкачвания” по трасето, но не са участвали в състезанието, като Кларксън е карал Lamborghini Aventador S, а Мей – Honda NSX. Кларксън вече е бил спрял след финала, а Мей е вървял след Хамънд, като е бил спрян от маршалите по трасето три завоя преди финала заради инцидента.

Кларксън вече обяви, че катастрофата на Хамънд не е причинена от това, че тв водещият не познава добре колата.

„Хамънд кара електромобила доста, на магистрала, на летища и затворени планински пътища, при това в продължение на четири дни – написа Кларксън в социалната мрежа Drivetribe. – В деня, в който стана катастрофата, Хамънд вече беше направил няколко качвания по трасето с този автомобил. Хамънд вече познаваше добре колата, беше наясно колко е бърза и беше наясно как да я контролира по трасето.”

Планинското планинско състезание Hemberg е с доста късо трасе – 1758 метра, а Хамънд е излетял от пътя на 200-250 метра след летящия финал на отсечката. Видео кадрите от катастрофата на тв водещия показват, че спирачките му блокират при опита му да спре за завоя, след това колата се преобръща надолу по близката поляна, а след като Хамънд се измъква от колата, тя е обхваната от пламъци.

Траекторията на излитането на Хамънд показва, че той се е разминал за малко с близка къща и е прелетят през път, който се ползва от зрителите на състезанието, за да стигнат до финалната част на отсечката. Въпреки, че катастрофата се оказа доста тежка, Хамънд се отърва само със счупвания в областта на коляното, което вече беше оперирано.

Веднага след инцидента Кларксън и Мей заявиха, че са помислили, че колегата им е загинал при катастрофата с електромобила, който струва над 2 милиона евро.

ФИА разследва катастрофата на Хамънд в Швейцария

Тази катастрофа на Хамънд идва над 10 години след предишния му голям инцидент – през 2006 г. той едва оцеля при удар с драгстер, с който надхвърли скорост от над 460 км/ч, след което беше две седмици в кома, но се възстанови напълно. По-рано тази година Хамънд призна, че е получил контузии, след като е паднал от мотоциклет по време на снимки в Мозамбик, но също се е възстановил.

Тагове: top gear the grand tour
0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 6 години )
    @така еТова, че на някакво клипче, някой показва добър контрол с колата изобщо не означава, че въпросната има добро управление или, че същият човек няма да я размажев друга сиуация. Инерционните сили при толкова високо тегло и бързо шофиране са доста високи и съответно грешките по-непоправими.
  • #1
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Съдия ( преди 6 години )
    Интересно в Швейцария, заради инцидент извън състезание, при това местно, а не под егидата на (***)ФИА, се прави разследване за един леко контузен, а в България за убити по време на състезание и то от национален автомобилен шампионат, нищо не се предприема. По-голямо доказателство, че сме 95 глуха за ФИА и Европа като цяло, няма как да се представи.