IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

Има двигател от скутер и харчи едва 2.8 л/ 100 км

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

Peel Engineering Company има уникалната привилегия да се нарича единственият автомобилен производител от остров Ман, който е известен главно със страховитите си мотоциклетни надпревари. Компанията стартира бизнеса си с производството на стъклопластови лодки и спойлери за мотоциклети в град Пийл, който се намира на западното крайбрежие на острова. Впоследствие обаче, ръководството решава да навлезе в бизнеса с автомобили, представяйки прототип на микроавтомобил, наречен Peel Manxcar.

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

Скоро след излизането на Manxcar през 1955 автомобилът е последван от Peel P50, който и до днес е най-малкият сериен автомобил на планетата. Сам по себе си той е заменен от един от най-запомнящите се микроавтомобили в света – Peel Trident и неговия емблематичен прозрачен купол, който се отваря напред, разкривайки странно уютна пътническа кабина.

Peel рекламира Trident със слогана „Вашият транспорт от утрешния ден – днес“, което е провокирано от футуристичния за времето дизайн на миниатюрния автомобил.

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

Trident е представен за пръв път през 1964 на мотоциклетното изложение в Ърлс Корт, Лондон. По това време Peel P50 има репутацията на затворен скутер с изключително нисък разход на гориво, но новият Trident надградил това най-вече с дизайна си. Новият микроавтомобил приличал на нещо, паднало от космоса.

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

За разлика от предшественика си P50, Trident предлага седалки за двама възрастни, въпреки че те биха се чувствали доста интимно помежду си. Воланът е разположен от дясната страна на купето и има само един лъч. Друга специфична особеност е малкият, отварящ се с плъзгане вентилационен отвор от шофьорската страна, както и единичната чистачка отпред.

Само 45 такива автомобила са били произведени, като последните 6 бройки са били оборудвани с автоматична трансмисия и 98-кубикови двигатели от скутера Triumph Tina. Първите 39 екземпляра от модела Trident разполагат с по-малки 49-кубикови двигатели с 3-скоростни механични трансмисии DKW. Мощността на вторите достига 4.2 к.с., а максималната скорост е 62 км/ч.

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

Имайки предвид времето, в което е проектиран дизайнът му, Peel Trident е сравнително напредничава в техническо отношение машина. Купето е самоносещо и е изработено от композитен материал, разходът на гориво е впечатляващо нисък, а благодарение на прозрачния купол, обзорът от шофьорското място бил несравним.

Възраждането на компанията Peel Engineering Company

Оригиналната компания Peel изчезнала през 1969, но наскоро същата бе възродена от двама инвеститори. Автомобилите на компанията се появяват и в различни медийни продукти, сред които най-известното автомобилно предаване в света – Top Gear. Именно там, преди няколко години Peel P50 бе управляван от Джеръми Кларксън в централната редакция на BBC.

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

В момента Peel отново функционира и произвежда както Trident, така и P50. И двата микроавтомобила се предлагат както с класически за мотопедите 49-кубиков бензинов двигател, така и с електромотор. От компанията отчитат сериозен интерес от страна на колекционерите, както и от обикновени хора, които виждат в микроавтомобилите много практично решение за градското си ежедневие.

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

Автомобилът на снимките

Червеният Peel Trident на снимките е щателно реставриран в оригиналния си вид от 1965. Това е и един от редките екземпляри от модела, които в момента се намират в Щатите. Търговците на класически автомобили отбелязват, че колата, която сякаш е излязла от класическия анимационен сериал Jetsons, става все по-скъпа, заради ретрофутуристичния си дизайн и малкото произведени бройки от оригиналната серия.

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

Тази тук е част от първата партида с 49-кубиков двигател, който има разход от едва 2.8 л/100 км. През 60-те феновете на Peel твърдели шеговито, че това е почти толкова евтино, колкото ходенето пеша.

Кратката история на миниатюрния Peel Trident

Аукционна къща RM Sotheby's ще предложат малкия червен Peel на търг, организиран на 18 август. Засега организаторите не се ангажират с цена. 

Кратката история на миниатюрния Peel Trident



Снимки: RM Sotheby's

Тагове: peel trident peel p50
0 от 500