IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Компютър, а не служител, ще изпитва кандидат-шофьорите

Специална техника ще следи за случващото се в автомобила

Компютър, а не служител, ще изпитва кандидат-шофьорите

Компютър, а не служител на Държавна Автомобилна Инспекция (ДАИ), вече ще изпитва кандидати за шофьорска книжка. Това е една от идеите на Министерството на транспорта за спиране на корупцията по време на изпитите за водач на МПС. Те включват още закупуването на автомобили със специална техника, благодарение на която ще може да се заснеме и провеждането на самия изпит.

Компютър, а не служител ще изпитва кандидат-шофьорите

До новите мерки се стигна след арестите в ДAИ през миналата седмица, при които става ясно, че служители на агенцията са били част от схема за продаване на изпитите и получаване на книжки. При акцията бяха задържани общо 12 души, а шефът на агенцията бе уволнен.

Новото оборудване в автомобила ще позволява в него да се монтират камери и датчици, които да записват непрекъснато. Така ще се вижда дали изпитващият натиска педалите, за да помогне или попречи на кандидат-шофьора. Съответно по-късно ще може да се преценява дали действията на служителя са правомерни.

Все още обаче не е ясно колко автомобила за провеждането на изпитите ще бъдат закупени, както и откъде ще дойдат парите за тях. В момента годишният бюджет на ДАИ е около 8 млн. лв. В момента колите, които се използват за изпити, също са оборудвани с камери, но те не могат да извършват подобна дейност.

Сред другите мерки, обсъждани от транспортното министерство, е представителите на автомобилните школи да не участват в изпитните комисии и инструкторът да не присъства на изпита на кандидата, който е обучавал. Това вероятно ще водене до недоволство от страна на собствениците на автошколи и на инструкторите, с чиито коли сега се провеждат изпитите.

Предвижда се и изготвянето на нова методология за избор на маршрутите, по които ще преминават кандидат-шофьорите по време на изпитите. Сред обсъжданите варианти е да бъдат задавани начална и крайна точка на маршрута, като изпитваният сам да избира откъде да мине. Така ще се избегне практиката, според която на едни от кандидатите се дават лесни маршрути, а на други – по-сложни.
 

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    Изключително лесно се назначава такъв служител!Като му се подготви един договор с 1000 клаузи за конфиденциалност, като му се подготви договор с 2000 причини за глоби, ще работи само това, което трябва!
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    обяснявам: когато провинилите се ги накажат адекватно (не с мъмрене каквато е практиката в държавните службици, а със затвор) тогава дали ще продължават с наглите схеми? Или ще кажеш, че досега не са хващали никой.
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Я обясни как се назначава читав служител за когото си сигурен, че няма да лъже ?
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Темида ( преди 6 години )
    СЕНЗАЦИЯ!!!!! 18.09.2020 Ромуланец (Бивша България) изобрети специален код който да манипулира най-новата система за Искуствен Интелект на Google/Alphabet. Българинът разясни, че чичо му Гошо иначе нямало как да вземе книжка а тя книжката кола не кара. Българския съд го осъди на 1 месец условно и 5лв глоба и нарицателно махане с пръст.
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това в България всичко е порнография. Най-големите мерки за сигурност в тая страна се взимат за провеждане на матури, а сега и за книжки, въпреки това излизат неграмотници. Не може да назначите читави хора, а трябва да похарчите маса пари отново за някакви извънземни технологии против *** Балкански!
  • #3
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Бръм ( преди 6 години )
    Поредната българска административна глупост. Като не можем да се справим с нещо само го утежняваме, харчим още повече пари и купуваме супер коли....Те в другите страни глоксовете ги карат в летящи чини под наблюдение на спитникова система.....
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "закупуването на автомобили със специална техника, благодарение на която ще може да се заснеме и провеждането на самия изпит." Ако и това не помогне вече ще трябва ДАИ да закупят няколко спътника за наблюдение
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Значи даи-аджиите ще започнат да разбират от компютри, иначе ще си останат само на заплати