IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Polestar ще прави и електромобили

Спортното подразделение на Volvo поема в нова посока

Polestar ще прави и електромобили

Спортното подразделение на Volvo – Polestar, ще пусне на пазара собствена гама електромобили, като идеята на собственика на компанията - китайският концерн Geely, е шведите да се опитат да повторят успехите на Mercedes и AMG. Дълги години Polestar беше компания, която гравитираше около Volvo и предлагаше тунинг на моделите на марката, като плюс това изпълняваше и състезателните програми на скандинавския производител.

Polestar ще прави и електромобили

Наскоро обаче Volvo купи Polestar и спортното подразделение започна да пуска супер лимитирани серии на моделите на марката, към които има невероятно голям интерес. Според високопоставен източник от Geely, когото обаче списание Auto Express не цитира по име, другата част от плана на китайците е азиатският гигант да развие портфолио от отделни марки, както е случаят при Volkswagen Group.

С най-новите си модели Volvo стабилно се настани сред премиум марките в световен мащаб, така че сега Polestar ще поеме по-важна роля в групата и ще се превърне в спортната марка. И тук сравненията с AMG наистина са неизбежни – германците създават собствени модели, но и предлагат доработени автомобили на Mercedes.

В същото време новата марка на Geely – Lynk & Co, ще се грижи за лансирането на по-масови модели, а самият гигант Geely ще продължи да предлага собствените си автомобили на домашния си пазар в Китай. Geely преговаря и за мажоритарния пакет акции в британския производител на спортни автомобили Lotus, но ако тук има сделка, то бутиковата марка ще бъде позиционирана над Polestar.

Polestar ще прави и електромобили

Що се отнася до новите електрически модели на Polestar, то те ще бъда изградени върху платформата SPA на Volvo, като се очаква първият от тях да се появи още тази година. Платформата SPA се използва при SUV моделите XC60 и XC90, както и при седана S90 и комби версията му V90.

Естествено, Polestar ще продължи да предлага и доработени, т.е по-мощни и по-бързи версии на моделите на Volvo.

А насочването на Polestar към електромобилите прави бъдещето участие на Volvo в световния шампионат за електрически автомобили Формула Е все по-вероятно, като не трябва да забравяме, че лично главният изпълнителен директор на Volvo Хакан Самуелсон намекна преди време, че компанията има интерес към такава програма.

Volvo купи Polestar през юни 2015 година, като двете компании работят заедно от 1996 г.

Снимки: Volvo

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    новите двигатели на волво са *** както си бе от епохата на форд щели да конглокират v6 или v8 амг на марседес развеселиха ме хубав завършек на мерседес