IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota ще плати 11 млн. долара обезщетение за катастрофа с нейна кола

Инцидентът от 2006 г. е заради самоволно ускоряване на седана Camry

Toyota ще плати 11 млн. долара обезщетение за катастрофа с нейна кола

Федералният апелалативен съд на САЩ реши, че компанията Toyota Motor Company трябва да изплати обезщетение в размер на 11 млн. долара за дефект в автомобила си Toyota Camry, който е довел до смъртта на трима души, съобщава Reuters.

Toyota ще плати 11 млн. долара обезщетение за катастрофа с нейна кола

В случая съдиите потвърдиха взетото от по-ниска инстанция решение, според което Toyota носи 60% от вината за инцидента с нейният автомобил, произведен през 1996 г. Катастрофата е станала през 2006 г. в щата Минесота, след като седанът започва рязко да ускорява и се блъска с висока скорост в Oldsmobile Cutlass Ciera, в който се возят един възрастен и две деца. Всички те загиват на място.

В началото под съд е даден водачът на автомобила на Toyota – Фунг Коуа Ли. Според съдиите, той носи 40% от вината за случилото и затова влиза в затвора. Три години по-късно Ли е освободен, след като се оказва, че и други автомобили от модела имат същия дефект. През 2010 г. Toyota организира сервизна акция, която засегна над 10 млн. коли с проблем с педала на газта.

От японската компания твърдят, че до момента на катастрофара през 2006 г. дефектът не е бил потвърден и по този причина вината не е нейна. По време на гледането на делото обаче са открити свидетели, които са имали същия проблем именно през 2006 г. И сега Toyota ще трябва да плати 11 млн. на майката на едно от загиналите деца.

Снимка: Toyota

Тагове: toyota camry
0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До по-долния ( преди 6 години )
    рено ако влезе в сервиза няма да има излизане!независимо от усилията на Нисан да направят що-годе кола от това свиркаджийско недоразумение.
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ама като осъдиха VW да плати за нещо, което правят всички останали нямаше проблем с адвокатската мафия в щатите , нали доше ?
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    На 10-годишна кола с отдавна изтекла гаранция и НЕдоказан фабричен дефект!Едно мога да призная на американците, че могат всекиго за всичко да го осъдят.Още помня как МакДоналдс ги бяха осъдили за 1 млн. за това, че някакъв бизнесмен докато ял техен сандвич му се счупил заб или за онази холивудска актриса, която заради това, че се е изгорила с кафе и на нея и наплатиха милиони.Луда работа!Ако наистина има и е имало проблем, който е доказан и неоправен разбирам, а то...
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    и все пак .. ( преди 6 години )
    тойота ще плати, докато адвокатската кантора рено никога не плаща!Дори когато на магистрала ново, в гаранция рено меган RX4 се обръща поради доказано фабричен дефект на заден спирачен диск и загиват 2-*** души!
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    След това решение, като нищо ще завалят искове и от останалите потърпевши