IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Opel напуска преди сделката с Peugeot

Някои източници в Германия спрягат Нойман за шефския пост в Audi

Шефът на Opel напуска преди сделката с Peugeot

Главният изпълнителен директор на Opel Карл-Томас Нойман ще напусне поста си, преди компанията да бъде погълната от френската PSA Peugeot-Citroen, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeiting.

Според авторитетния вестник Нойман по принцип одобрява продажбата на компанията като правилна стратегическа стъпка, но смята, че новите собственици подценяват нарастващата значимост на електромобилите.

Шефът на Opel напуска преди сделката с Peugeot
Карл-Томас Нойман в разговор с журналисти, сред които и пратениците на Automedia, на автомобилния салон в Женева. Снимка: КОЛЕЛА

Според FAZ Нойман ще уведоми надзорния съвет за решението си на следващото заседание на 22 юни. От Opel засега отказват коментар.

Peugeot-Citroen откупи Opel/Vauxhall от досегашния собственик General Motors за 2.2 милиарда евро и най-различни патентни и други права в добавка. От германската компания наскоро потвърдиха, че сделката трябва да приключи най-късно до 31 юли.

Досега се смяташе, че Нойман ще остане и при новите собственици. Той самият в едно интервю през март каза, че с французите изпитвали "голямо взаимно уважение".

56-годишният мениджър пое Opel в началото на 2013 година и успя да преобрази гамата на германската компания, да повиши качеството и да оптимизира разходите. Той обаче така и не успя да изведе Opel на печалба, макар и заради влиянието на външни фактори като срива на руския пазар и негативните ефекти от Brexit.

Според източници, близки до компанията, плановете на Нойман за бъдещето са предвиждали разработването на цяла нова гама електрически автомобили.

Шефът на Opel напуска преди сделката с Peugeot
Стратегическият план на Нойман бе да превърне Opel в една от най-високотехнологичните и напредничави компании. Плановете на французите не са точно такива, намеква FAZ

В Германия отбелязват, че решението за оттеглянето му може и да има връзка със съмненията около поста на Руперт Щадлер, главния изпълнителен директор на Audi. Заради съмненията, че е замесен в Дизелгейт, надзорният съвет реши, че Щадлер няма да прослужи пълния си мандат.

Самият Нойман е бивш кадър на Volkswagen Group.

Още по темата: Вижте специалното интервю на Руперт Щадлер за "КОЛЕЛА" и Automedia, дадено на последния автосалон във Франкфурт

Тагове: audi peugeot opel
0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ми на загуба работят, понеже техни разработки се продават по цял свят, но развойните разходи се изплащат само на европейския пазар.
  • #1
    7 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Опел от 13 години работят твърдо на загуба,кой *** ще си назначи техен мениджър в екипа, искат и Ауди ли да фалира?