IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Петицата” на BMW, която предсказа бъдещето

Това 528 GT Coupe е направено преди повече от 40 години

„Петицата” на BMW, която предсказа бъдещето

Своите най-дръзки проекти Пиетро Фруа прави без иска да се хареса на някого или да ги продава, и именно това го превръща в един от най-забележителните дизайнери в историята. Италианецът обича да експериментира, като създава нови форми и това му носи успехи. Именно така се ражда концептуалният модел BMW 528 GT Coupe, който още преди повече от 40 години показва бъдещето на марката.

„Петицата” на BMW, която предсказа бъдещето

През своята кариера Фруа (1913-1983 г.) успява да остави отпечатък върху дизайна на почти всички водещи производители. Той е автор на ексцентричния концепт Volvo P1800 ES Rocket, на комбито Lamborghini Faena (на първата снимка), както и на ред модели на Rolls-Royce, Jaguar, Ferrari, Porsche и др. Някои от тях прави по поръчка, а други – собствено желание.

„Петицата” на BMW, която предсказа бъдещето

В средата на 60-те години на миналия век BMW купува малкия производител Glas и пуска на пазара ограничена серия от купето BMW Glas 3000. Всъщност това е Glas 2600 V8 (на втората снимка), но с емблема на BMW с цел привличане на интерес към слабо известния модел. Автор на преобразяването е именно Пиетро Фруа, който работи с Glas до поглъщането от BMW. Проектът му обаче не е приет, тъй като е прекалено скъп.

Проблемът е, че външният вид на колата, създадена от италианския дизайнер, естетически изпреварва своето време. Още през 1976 г. Фруа с голяма точност предсказва в какво ще се превърне BMW 5-Series един ден. На базата на седана E12 от 1972 г. той прави купе, което получава добавка GT към името си. Тази идея се превръща в сериен автомобил едва през 2009 г.

„Петицата” на BMW, която предсказа бъдещето

Самият Фруа никога не е крил, че голямо въздействие върху него винаги е оказвало ателието Bertone. Затова в дизайна на автомобила могат да се забележат черти от Alfa Romeo Montreal и Maserati Khamsin. В същото време обаче италианецът запазва някои типични за BMW елементи – релефен капак и форма на фаровете.

„Петицата” на BMW, която предсказа бъдещето

В основата на проекта е стандартният седан 528 с 6-цилиндров двигател с карбуратор. Фруа и екипът му не пипат техническата част на автомобила, като се съсредоточават върху дизайна. Творението му обикаля всички големи автосалони през 1976 г., като получава само похвали и нищо повече. Консервативните германци решават да не рискуват и остават верни на своите дизайнери.

„Петицата” на BMW, която предсказа бъдещето

В същото време обаче при следващите модели на BMW започват да се появяват по-широки задни светлини, а почти същата предна част се вижда при следващото поколение на 5-Series – Е28. Случайност? Едва ли...

„Петицата” на BMW, която предсказа бъдещето

Главното е, че именно студиото за дизайн Frua успя да предвиди появата на BMW 5-Series GT. Да, сегашният модел не е купе с 2 врати, но линията на покрива и широките задни светлини показват, че проектът на Пиетро Фруа не е останал незабелязан.

Снимки: Autonews
 

0 от 500