IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всъдеходи с абсурдна мощност

Тези 6 машини са объркали класа си

Всъдеходи с абсурдна мощност

Ако търсите гигантски всъдеход или кросоувър с абсурдна мощност, то тези автомобили да точно за вас. Идеята за направата на подобни машини, които да бъдат много бързи на правата и не толкова убедителни в завоите, се роди още през 90-те години на миналия век в САЩ, като една от първите бе GMC Typhoon (на снимката долу).

Всъдеходи с абсурдна мощност

Постепенно тази практика се появи и при други производители, като сега достойна конкуренция на американските всъдеходи правят модели от Германия и Великобритания. Представяме ви 6 абсурдно мощни пълноразмерни кросоувъра.

Range Rover Sport SVR - 550 к.с.

Един от най-добрите автомобили 4х4 – Range Rover Sport, разполага с 5,0-литров V8 двигател с компресор и мощност 550 к.с. Това е най-бързият модел на Land Rover в историята, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,5 секунди. Помощ за това оказва и 8-степенната автоматична скоростна кутия.

Всъдеходи с абсурдна мощност

Впрочем, със същия мотор и суперлуксозният Range Rover SVAutobiography, който е с по-големи размери, записва 5,2 секунди. Двигателят се предлага и във версия с 510 к.с., която също не е за подзечянаве.

Porsche Cayenne - 570 к.с.


В тази група Porsche спокойно може да бъде определен като „най-атлетичният” кросоувър. Версията Cayenne Turbo разполага с 520 к.с. и 750 Нм, благодарение на 4,8-литровия си туин-турбо V8. Той осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч само за 4,2 секунди.

Всъдеходи с абсурдна мощност

Версията Cayenne Turbo S обаче е още по-мощна, като кара законите на физиката да изглеждат абсурдно. 2,2-тонната машина с 570 к.с. и 800 Нм вдига 100 км/ч само за 3,9 секунди, което със сигурност ще притесни редица собственици на суперколи.

BMW X5M/X6M - 575 к.с.

Както BMW X5, така и BMW X6, разполага с М-версия- Двата автомобила са оборудвани с 4,4-литров туин-турбо V8 с мощност 575 к.с. и 750 Нм, който е комбиниран с 8-степенен автомат. Това позволява ускорение до 100 км/ч само за 4 секунди.

Всъдеходи с абсурдна мощност

Както и при предишните автомобили, BMW X5 М (а това важи и за версията крос-купе X6 M) изобщо не се плашат от пистата, тъй като вървят точно като състезателен лек автомобил – много бързо.

Bentley Bentayga - 600 к.с.

Bentley дълго подготвяше обществеността за своето влизане в сегмента на кросовърите и в крайна сметка преди 2 години Bentayga дойде, видя и победи. Автомобилът е на платформата MLB-Evo на концерна Volkswagen, използвана и от новото Audi Q7.

Всъдеходи с абсурдна мощност

При Bentley обаче има версия с 6,0-литров туин-турбо W12, което превръща Bentayga в най-мощния и най-бърз кросовър на планетата. Двигателят е комбиниран с 8-степенен автомат, като развива 600 к.с. и 900 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,1 секунди, а максималната скорост е 301 км/ч.

Mercedes G-Class - 630 к.с.


Ако в този списък основният критерий бе безмислеността, то Mercedes G-Class би бил безспорният победител. Версията AMG 63 разполага с 5,5-литров туин-турбо V8 с 571 к.с. и 760 Нм, но тя не е всичко, което може да ни предложи германският производител.

Всъдеходи с абсурдна мощност

Да, има и модификация AMG 65, при която конските сили са 630, а максималният вдъртящ момент – 1000 Нм. И всичко това е свързано с 2,7-тонен всъдеход, който на външен вид малко се отличава от своя прародител, появил се още през 70-те години на миналия век.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk - 707 к.с.


Jeep Grand Cherokee започна живота си като обикновен всъдеход още през 1993 г. Само че 6 години по-късно се появи версия с 5,9-литров V8, развиваща 245 к.с. Тя получи подобрена аеродинамика, спортни гуми, специална решетка на радиатора и усилена трансмисия. От Jeep я обявиха за „най-бързия всъдеход в света” и продадоха 115 000 бройки.

Всъдеходи с абсурдна мощност

Сега в компанията решиха отново да демонстрират надмощието си над европейските конкуренти и направиха свръхмощния Trackhawk, който се „храни” от добре познатия 6,2-литров V8 Hellcat. Както и при моделите  Challenger и Charger, този мотор предлага 707 к.с. и 874 Нм въртящ момент. Те са достатъчни за ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди и развиване на максимална скорост от 289 км/ч.

Снимки: Производителите
 

0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 6 години )
    пред тир-а вси4ки сме равни!
  • #2
    18 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Каква връзка има 20-годишната ти кола със статията бе Веско? Катализатор има ли ***, която караш? И дори да има някакъв, което много ме съмнява ти сменили го? Ако не си го сменил все едно, че нямаш. А щом няма, със сигурност замърсяваш повече от тези камиони на които изобщо не съм им фен. Я кажи какъв данък плащаш за каляската си? А знаеш ли, че за колите от статията поне 10 пъти повече се плаща данък, т.е. те си плащат за мурафетите да карат подобни недоразумения.
  • #1
    12 rate up comment 16 rate down comment
    Веско ( преди 6 години )
    А иначе ронят сълзи, че колата ми била 20 годишна и много замърсявала въздуха за 2000 км годишно.