IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Превърнало се в легенда Ferrari отива на търг

Доработеното 365 GTB/4 Daytona изпреварва хеликоптер преди 40 години

Превърнало се в легенда Ferrari отива на търг

Една от многото легенди в автомобилната история твърди, че през 1978 г. продавач на летателни апарати отива при милионера Бил Хара, който е собственик на верига хотели и казина в Рино (щата Невада) и му предлага да си купя хеликоптер Sikorsky, за да може по-бързо да пътува до имението си на езерото Тахо и обратно до града.

Превърнало се в легенда Ferrari отива на търг

Бизнесменът отговаря, че ще купи машината, само при условие, че тя успее да изпревари неговото Ferrari 365 GTB/4 Daytona. Организирана е надпревара, която италианската суперкола печели, като успява да постигне средна скорост от 235 км/ч. Това я превръща в легенда, а сега тази машина ще бъде продадена на търг.

Самият Хара освен собственик на хотели и казина, които сега са част от групата Caesars Entertainment, е дистрибутор на Ferrari за Западното крайбрежие на САЩ. Той купува колата през 1971 г. за лично ползване. По-късно автомобилът е даден за доработка на експерта по тунинг Франк Мир от Санта Моника, който му дава името Harrah Hot Rod.

Машината получава раздути крила, нови джанти и преработен 4,4-литров V12 двигател. Той разивива 352 к.с., но след намесата на Мир и екипа му мощността е увеличена до 386 к.с.

Бил Хара умира през 1978 г., а автомобилът му последователно преминава през някои от най-големите колекционери в света. Сега ще бъде изложен за продажба на аукциона RM Sotheby’s, като се очаква да бъде купен за повече от 1 млн. долара.

Снимки: RM Sotheby’s
 

0 от 500